Najbolji YouTube kanali za grafičke dizajnere

19 September 2020 | logo dizajn,web dizajn

YouTube privlači skoro dve milijarde ljudi mesečno, svojim videima i sadržajem različitog karaktera. Ovo je najpopularniji Google servis, koji uspeva da privuče više korisnika od Gmaila. I još jedan impresivan podatak, koji pokazuje veličinu ove platforme – dnevno se na YouTube platformi okači oko milijardu sati video sadržaja, što je više od Netflixa i Facebooka zejedno. Osim što je odličan za marketing i oglašavanje, YouTube ima i sjajan potencijal kao edukativna platforma.

Iako, kada spomenemo YouTube obično svi misle na zabavan sadržaj, nekako se desi da zaborave brojne tutorijale, predavanja, konferencije i sličan sadržaj edukativnog karktera, koji daje ovoj platformi vrednost.

Potpuno besplatno, imate pristup najvećoj bazi znanja za grafičke dizajnere gde korak po korak možete naučiti osnove ili unaprediti postojeće znanje o ovoj oblasti. Ovi tutorijali mogu biti odličan način da početnici nauče neke osnovne korake, ali takođe mogu doneti vrlo korisne savete i nešto naprednijim poznavaocima oblasti grafičkog dizajna.

YouTube je odskočna daska i za mnoge mlade freelancere, koji na ovoj plaformi mogu da promovišu svoje veštine, snimaju edukativne videe i pokazuju klijentima svoje kreativne ideje. Freelanceri, influenseri i svi ostali koji žele da podele svoje znanje na YouTube platformi, dobro su došli jer mesta ima za sve, a kvalitet (i često algoritam) odlučuju o tome ko će biti najuspešniji.

Najpopularniji YouTuberi u oblasti grafičkog dizajna i njihovi kanali posvećeni su različitim Adobe programima – od Photoshopa, preko InDesigna do Illustratora, ali i edukaciji onih koji tek ulaze u ovaj posao o načinima gde i kako naći prve klijente.

Napravili smo listu nekoliko najpopularnijih YouTubera u oblasti grafičkog dizajna na svetu, ali za kraj imamo i jednog sa naših prostora, koji svojom popularnošću i brojem pratilaca može da parira kolegama iz ostalih krajeva sveta.

1. Spoon graphics

Chris Spooner je osnivač Spoon Graphics kanala i glavni sadržaj njegovog kanala je vezan za tutorijale o Adobe Photoshopu i Illustratoru. Ubrzo nakon što je završio osnovne studije, Chris je počeo da radi u kreativnoj industriji. Tokom tog perioda je započeo i svoj blog, koji nosi isto ime kao i YT kanal. Blog mu je pomogao da razvije sopstveni biznis i napravi ime u industriji digitalnog dizajna, kako u Velikoj Britaniji, tako i šire.

Veliki broj njegovih tutorijala vezan je za kreiranje različitih efekata u Photshopu, ali i za crtanje logotipa i korišćenje tipografije u Illustratoru. Tutorijali na ovom kanalu se vrlo edukativni, možemo reći i poučni jer objašnjavaju jasno i jednostavno suštinu ovih programa i pored toga nudi veliki broj besplatnih alata za grafičke dizajnere.

2. Yes, I’m a Designer

Ovaj profil vodi sertifikovani Adobe design instruktor i majstor svog zanata, Martin Perhiniak. On sa svojim pratiocima deli korisne savete u vezi sa radom u programima Adobe Photoshop, Illistrator i InDesign. Njegova glavna tema su kompozicione tehnike i kako napraviti skladan vizual.

 

Pin It

Comments are closed.