Najbolje pivske etikete sa cele planete

Cool

Postoje stotine odgovora na isto toliko pitanja o načinu izbora etiketa koje su “cool”. Naravno postavlja se i pitanje šta uopšte to “cool” označava. Neke od etiketa su dobro dizajnirane, druge imaju odličnu tipografiju, treće divne ilustracije. Neke su čudne i uvrnute, druge izgledaju obično, ali ipak imaju elegantnu pojavu. Ovaj pregled nije pravljen kao izložba ekskluzivno – elitnog pristupa dizajnu i tipografiji. Autori postavke su svesno ignorisali male dizajnerske glasove u svojim glavama.

Očito je da nije postojao skup jasno određenih pravila prema kojima bi se vodili. Pre će biti da je sve došlo na osnovu osećaja iz stomaka. Knjiga na više od 200 strana je popunjena primerima koji su mesecima sakupljani, iako je na početku izgledalo da će u pitanju biti nemoguć zadatak. Postoji obilje dobrih pivskih etiketa na ovome svetu. To ohrabruje razmišljanje o radu na sledećem, dopunjenom izdanju, ili možda i sasvim novoj knjizi.

 

 

Pivo

Pivo čini autore ove knjige srećnim. I ne samo njih, tako da se moramo zapitati u čemu je tajna? Prema nekim procenama gorki napitak je uz ljudski rod već 10000 godina. Otkriće procesa spravljanja piva datira iz vremena pre organizovanog uzgoja žitarica, mnogo pre otkrića točka. Iako je tu već dugo vremena pivo je i dalje veoma privlačno, a dva osnovna razloga za to su, najverovatnije, ukus i ljudi. Što se ukusa tiče postoji čitav svet beskonačnih mogućnosti za isprobavanje. Posebna priča odnosi se na zajednicu pivopija. Ovaj subkulturni fenomen daje univerzalnu temu za razgovor, bilo da pričate sa čovekom koga ste upoznali za šankom ili sa vlasnikom male ekskluzivne pivare na nekom od svetskih sajmova. Pivo povezuje ljude dajući im zajedničku temu i čineći ih veselijim i opuštenijim.

Etikete

Ovde je termin etiketa korišćen u veoma širokom značenju. Da nije tako naslov knjige bi bio predugačak pošto bi pominjao konzerve, buriće, krčage i sve ostale sudove u koje se pivo sipa. Tako da je rešenje bilo jednostavno: sve su to etikete. Dosta truda je uloženo u pojavljivanje ovog izdanja, ne samo od strane autora, već i od izdavača, pivara, dizajnera, agencija, fotografa. Ova knjiga je namenjenima svima koji kada vide novu etiketu kažu: „Ovo još nisam probao. Izgleda zanimljivo, moraću da mu dam šansu.“. Autori dižu kriglu uvis uz iskreno „Živeli“.


Pin It

Comments are closed.