Logotip Olimpijskih igara u Tokiju 2020 je prešao ciljnu liniju

logo-dizajn-tokio2020-1

 

Ovo će biti naš prvi, a i poslednji blog post o logotipu letnjih Olimpijskih igara 2020 godine. Saga o logotipu je počela u julu prošle godine kada su svetlost dana ugledali predloženi logotipi (prikazani na slikama ispod). Logotipe je dizajnirala lokalna agencija Mr Design koji su ove logotipe bazirali na stilizovanoj upotrebi slova T inspirisane rečima Tokijo, sutra (eng. Tomorrow) i tim. Grb sadrži niz kreativnih elemenata. Crna boja centralne kolone simbolizuje raznovrsnost, dok krug simbolizuje reči u kojima svako prihvata svakog. Crvena boja kruga simbolizuje moć svakog otkucaja srca, kao i tačku na zastavi Japana.

 

 

Dolazimo do avgusta kada je Oliver Debie koji je dizajnirao logotip za pozorište u belgijskom gradu Liježu nekoliko godina ranije, tvdrio da je logotip Olimpijade plagijat. Ustvari video je sličnost između ta dva logotipa i podneo je tužbu kojom je zabranjena upotreba navedenog logotipa. Možete uporediti te logotipe na slici, pa procenite sami. Kenjiro Sano, prvi čovek Mr Design-a je tvrdio da je svaka sličnost slučajna. Ispostavilo se da kompaniji Mr Design ovo nije bio prvi plagijat i na taj način je završena priča sa ovim dizajn studijom.

 

logo-dizajn-tokio2020-2

 

 

Umesto angažovanja druge kompanije, u oktobru mesecu su japanski organizatori odlučili da organizuju konkurs, navodivši da im je najveća lekcija bila da je trebalo uključiti više ljudi, umesto što su prošli put obratili pažnju na iskustvo i kvalifikacije dizajn studija. Važna lekcija. Dizajneri logotipa su dobili šablon, koji je prikazan na slikama ispod.

 

logo-dizajn-tokio2020-3

 

Na konkurs je poslato 15000 radova od kojih je žiri morao da odabere 4. Ispostavilo se da gotovi logotipi nisu dobri, onako kako su očekivali. Na kraju je u glasanje uključena i publika. Prema Japanskom Times-u, čitaoci su bili podeljeni između dizajna B i dizajna D, dok su ostala dva dizajna dobila znatno manje glasova. Možete i sami pretpostaviti nastavak ove priče.

 

logo-dizajn-tokio2020-6

 

Organizatori su odabrali dizajn pod A, koji je dobio svega 8% glasova publike. Nazvali su ga harmoničnim grbom. Kako kažu u Japanu “karirani šablon je postao poznat ranije kao ‘ichimatsu moyo’ u periodu između 1603-1867god. i ovaj karirani dizajn je tradicionalan Japanski, indigo plavi simbol, sa elegancijom koja prezentuje Japan”. Sastavljen od tri različite varijante pravougaonih oblika, koje predstavljaju različite zemlje, kulture i načine razmišljanja. Takođe su, ovim logotipom, prezentovane i Paraolimpijske igre, kojima se promoviše različitost. Svakako, ljudi iz Japanskog Olimpijskog Komiteta su verovatno odahnuli, zato što je logotip konačno gotov.

Pin It

Comments are closed.