Logotip i boja-koliko je vazna boja za dizajn logotipa

30 April 2011 | logo dizajn

Izbor boje pri dizajnu logotipa

Boja igra važnu ulogu u kreiranju logo i sistema identiteta. Odredjene boje su prikladne za neke industrije i kompanije;
na primer, jarke boje prikladne su za nove kompanije koje se bave tehnologijom, dok konzervativnije bogatije nijanse kao što su burgundi i šumsko zelena više odgovaraju finansijskim institucijama. Boje koje se najčešće koriste u svim programima korporativnog identiteta su mornarsko plava i siva, koje predstavljaju snagu i solidarnost. Boja je toliko važna da se kompanije trude da utvrde pravo i zaštite korišćenje odredjenih boja: Coca-Cola se povezuje sa crvenom bojom, H&R block koristi zelenu, a IMB se naziva i  „velikim plavetnilom“. Kada odredjujete boju za novi korporativni identiet, važno je ispitati sve konkurentske kompanije u istoj oblasti i pokušati da odredite boju koja će kompaniju učiniti drugačijom od ostalih. Osim toga, korišćenje boje koja može probuditi odredjene emocije u okviru ciljnog tržišta, takodje je bitno razmotriti.

Sta je u boji?

Više nego što možete zamisliti!!!
Budući da ste verovatno biznismen a ne umetnik, daćemo vam korisne savete kako da izaberete pravu paletu boja za vaš logotip.

Za vaš korporativni logo pre svega treba da tražite one boje koje prenose pozitivne poruke. Razmislite o bojama vaše industrije. Odaberite one boje koje će vas predstavljati na nabolji način. Ako ste otvorili Pekaru, sigurno nećete odabrati tamno ili svetlo zelenu boju, već neka druga boja koja bi bolje asocirala na vašu industriju. Dakle morate tražiti i težiti ka sopstvenom stilu koji će vas učiniti dominantnim na tržištu.

Kontrast boje

Trudite se da napravite bar neki kontrast. Primer crveno-zeleno ili narandzasto-plavo. Kada koristite boje koje su u suprotnosti (jak kontrast) mozete stvoriti atraktivan i jasan znak i to samo pomocu dve boje.

Pin It

Comments are closed.