Logoi 5 najpopularnijih TV serija koje smo voleli

29 May 2020 | logo dizajn

Toliko je stvari koje volimo kod omiljenih TV serija – muzika, likovi, zaplet ili sam naziv. Ipak, najsnažniji element, koji svi prepoznaju i obožavaju ga, svakako je logo.

Ovih nekoliko serija, čije smo logoe izdvojili, svi smo voleli i nema šanse da njihove logoe niste zapamtili i neke od njih rado nosili na majicama. Ujedno, to je i najbolji način da vam pokažemo koliko je logo važan i kako može postati deo popularne kulture, a sasim tim i legendarni simbol jedne generacije koji nosi važnu poruku i postaje znak raspoznavanja i pripadnosti jednoj zajednici.

Njih smo izabrali ne samo zbog njihove popularnosti, već i zbog načina na koji su logoi osmišljeni i urađeni. Dopali su nam se simboli, skrivena značenja kod nekih od njih ali i minimalizam, sa druge strane koji je nekim od njih doneo popularnost. Pa da počnemo…

 

1. The Muppet Show

Nema deteta koje nije volelo Mapetovce kada je bilo malo. Kermit, žabac sa svojim prepoznatljivim humorom, oduševljavao je gledaoce dok su ostali likovi sa svim svojim osobenostima, činili veselu družinu koju su svi rado gledali i željno iščekivali svaku novu epizodu.

Logo serije je inspirisan starim holivudskim šarmom, pozornicama i ‘daskama koje život znače’, zbog čega možemo u pozadini videti bordo zavesu karakterističnu za pozorišta. Žuto-crvena kombinacija boja nas takođe asocira na pozorište ali i slovo’O’, koje ima poseban oblik jer iz njega u nekim varijacijama logoa, viri glava Kermita ili jednostavno treba da nas podseti na onaj trenutak kada glumci izlaze na scenu pozorišta i pomaljaju se iza zavese.

2. Friends

Najpopularniji sitkom iz ’90-tih godina, promenio je način na koji su se snimale serije do tada i porušio sva pravila do tog trenutka poznata. Verovatno je baš zbog toga, ali i zbog svoje neposredne i vrlo životne priče o prijateljima u kasnim dvadesetim godinama, postao toliko voljen među publikom, koja je do tada gledala sitkome čiji su glavni likovi bile porodice ili kolege na poslu.

Svi se dobro sećamo špice serije, u kojoj se pojavljuju glavni likovi sa šarenim kišobranima, koji su iskorišćeni i u logou serije (6 tačaka u bojama). Rukom napisan naziv serije, razigran logo, koji svojom jednostavnošću razoružava i pokazuje karakter glavnih likova, koji su zabavni, na trenutke smešni i pre svega vrlo neodlučni u mnogim važnim životnim situacijama. I baš ih to čini jednim od nas, što je kroz logo i predstavljeno.

3. Mad Men

Ako se bavite marketingom, nema šanse da ovu seriju niste pogledali bar nekoliko puta od početka do kraja. Da ekipa serije živi u 21. veku, sigurni smo da bi baš oni osmislili popularni hešteg #AgencyLife. Svi verovatno napamet znamo neke od najpoznatijih replika jednog od glavnih muških likova u seriji – Dona Drapera. Jedna od njih “Make it simple, but significant.” može se primeniti i na logo ove poznate serije.

Sve u ovom logou vrlo jasno i glasno viče samo jednu reč: STAV. To je ono što je potrebno da se bavite ovim poslom a čega je Don personifikacija u seriji. Njegova silueta sa cigaretom u ruci i ovaj ‘ja to sve držim u malom prstu’ stavom, najbolja su preporuka da ako već niste obavezno pogledate ovu seriju. Pored toga treba obratiti pažnju i na fontove, koji su odlična kombinacija između modernog i doze nostalgije. Crveno-crna kombinacija sama po sebi već je dovoljno uočljiva, posebno kada uočimo da je reč ‘MAD’ obojena u crveno i dodatno istaknuta. Sans-serif logo i samopouzdanje Dona Drapera, pokazali su se kao unikatna kombinacija, koju su svi ljubitelji serije zavoleli.

4. Game of Thrones

Da li je i jedna serija imala ovoliku popularnost poslednjih nekoliko godina kao ova? Čini nam se da je odgovor jasan i da glasi: NE. Game of thrones je promenila sve, uvela u naš rečnik, sada već legendarnu reč ‘bindžovanje’ i naterala nas da se zelepimo za naše kauče i ne izlazimo iz kuća i stanova po nekoliko dana. Šta je toliko impresivno u ovoj seriji? Kratko – SVE. Ali, da ne dužimo, svakako je to način na koji je ispričana priča, kako su građeni karakteri, njihova raznovrsnost ali da se ne lažemo i provokativne scene kojima serija obiluje.

Kada opisujemo logo serije, ne možemo a da se ne osvrnemo na čitavu estetiku serije – kostime, frizure, neverovatne vizuelne efekte (posebno u poslednje dve sezone). Čitav vizuelni identitet serije je pažljivo građen, sa preciznošću u kom pravcu treba ići i koju temu održati.

Ovaj popularni logo danas krasi mnoge majice fanova serije, koji mahnito kupuju sve proizvode na kojima se nalazi logo serije. Gvozdeni presto, oko koga se vodi bitka u čitavoj seriji, poslužio je kao glavna inspiracija za stvaranje ovog logoa, što možemo videti u njegovoj boji. Tipografija je u stilu srednjovekovnih slova, korišćenih u različitim kulturama i svojim jasnim i čvrstim linijama, samo dodatno ističe gvozdenu strukturu i jačinu čitavog koncepta.

5. That ‘70s Show

Vesele sedamdesete, kako je kod nas glasio prevod ove serije, jedna je od najzabavnijih i najopuštenijih serija koje su se prikazivale na TV ekranima. Ceo vajb serije je okrenut dekadi sedamdesetih godina prošlog veka, pa su svi elementi počevši od kostima, preko muzike, pa sve do logoa (ili je trebalo prvo da počnemo od njega) u tom fazonu epohe kojoj pripada radnja.

Font koji je korišćen za izradu logoa serije, nazvan je po švajcarskom slikaru Arlondu Boklinu (preminuo je 1901. godine), u čiju je čast logo nastao 1904. godine. Ovo je ujedno i font koji je najčešće korišćen tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, što je nekako bio i logičan izbor, s’obzirom na težnju autora serije da se u potpunosti isprati epoha i duh tog doba.

Sigurni smo da ima još mnogo serija koje ste voleli i čije logoe ste rado nosili na najrazličitijoj robi (bilo da su to majice, privesci za ključeve ili kačketi). Mi se živo sećamo najpopularnije serije početkom devedesetih – 90210 Beverly Hills i majčica koje smo svi ponosno nosili a na kojima je bio ispisan poštanski broj ovog američkog grada u Kaliforniji. To je samo jedan od primera uticaja logoa na globalno tržište i velikog značaja koji ima na brending nekog proizvoda (u ovom slučaju TV serije).

Ako vam se dopao ovaj tekst, podelite ga sa prijateljima i kolegama da se i oni podsete omiljenih serija i popularnih logoa.

Pin It

Comments are closed.