Kulturološke razlike u dizajnu logotipa

28 March 2016 | brendiranje

Sagi Haviv, parnet u čuvenom dizajn studiju Chermayeff & Geismar & Haviv sa Menhetna je podelio sa nama nekoliko činjenica, u vezi sa radom sa klijentima iz različitih kulturnih sredina.

 

logo-dizajn-kulturoloske-razlike1

 

O značaju boja

“Radili smo zajedno sa Steffom Geissbuhlerom na dizajnu logotipa za Radija slobodna Evropa, koja je poznata radio stanica, čiji se program prikazuje na celom Bliskom Istoku i delovima Evrope i Azije, gde je sloboda informisanja od presudnog značaja. Uradili smo jedno istraživanje o popularnosti boja u odreženim kulturama i na osnovu istraživanja došli smo do zaključka da u svakoj kulturi postoje boje koje su popularne i boje koje su nepopularne, kao i da svaka boja ima negativnu konotaciju u pojedinim kulturnim sredinama. Osim narandžaste. Zato smo napravili narandžast logotip.”

 

O prenošenju autorskih prava dizajna, na klijenta

“Dobili smo poziv od Zoo vrta u Pragu, da uradimo logotip, zato što njihov prethodni logotip nije bilo moguće korsititi, usled nesuglasica oko autorskih prava sa dizajnerom prethodnog logotipa. ”

 

logo-dizajn-kulturoloske-razlike2

Stari logotip Zoo Vrta

“Dobili smo poziv od Zoo vrta u Pragu, da uradimo logotip, zato što njihov prethodni logotip nije bilo moguće korsititi, usled nesuglasica oko autorskih prava sa dizajnerom prethodnog logotipa.”

 

logo-dizajn-kulturoloske-razlike3

Nekoliko logotipa sa konkursa

“Naša uobičajna praksa je da nakon završenog posla i izvršene uplate, prebacujemo autorska prava sa nas na klijenta, tako da je, tokom pregovora, jako bitan faktor predstavljala činjenica da će klijent posedovati autorska prava na logotip”

logo-dizajn-kulturoloske-razlike4

Nov logotip Zoo vrta u Pragu

logo-dizajn-kulturoloske-razlike5

O internacionalizaciji japanskog brenda

“Osnovani u Japanu 1899 godine, Yoshinoya je čuveni brend, lanac restortana u Japanu,poznat po činijama govedine i po kvalitetnoj usluzi. U sklopu lanca restorana, nalazi se više od 1500 restorana u Japanu i 106 restorana u Kaliforniji. Kada je Yoshinoya proširila posao van Japana, susrela se sa poteškoćama prilikom stvaranja prepoznatljivosti brenda. Pred kompleksni, tradicionalni pečat Yoshinoye je postavljen izazov – probiti se na strano, najviše američko tržište, gde je vizuelni identitet jako bitan.”

 

 

logo-dizajn-kulturoloske-razlike6

Yoshinoya logotip – Pre i posle

“Umesto pojednostavljanja starog logotipa, koji se sastojao iz elemanata koji su nerazumljivi američkom kulturnom području, skoncentrisali smo se na karakterističan stil slova i postavili prepoznatljivo slovo Y u oblik činije. Ova promena je učinila vizuelni identitet efektinijim. Novi znak Yoshinoye, usvojen je širom Amerike, kao i Japana, gde u kombinaciji sa starim logotipom nastavlja dugu tradiciju ovog brenda.”

logo-dizajn-kulturoloske-razlike7

logo-dizajn-kulturoloske-razlike8

logo-dizajn-kulturoloske-razlike9

O dizajnu za univerzitet

“Bili smo iznenađeni saznanjem da čak i u stranoj zemlji i u različitim kulturama, rad za univerzitetske institucije predstavlja slično iskustvo, kao rad sa univerzitetom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ted de Monterey je privatni univerzitet u Meksiku za više od 100000 studenata u 31 kampu. Univezitet u svom tradicionalnom logotipu predstavlja izazove koje predstavlja samo konkurisanje i upisivanje Univerziteta. Jako drag univerzitet studentima, kako sadašnjim, tako i bivšim.”

 

logo-dizajn-kulturoloske-razlike11

Simbol Univerziteta “Tec De Monterey”

logo-dizajn-kulturoloske-razlike12

Nekoliko skica novog simbola

“Izazov prilikom kreiranja novog identita Univerziteta je bila neizvesnost kako će biti prihvaćen. Kada je logotip ugledao svetlost dana, na društvenim mrežama je izraženo negodovanje, sa više od 52 miliona impresija na Facebook-u u prvih nekoliko dana. Među korisnicima je kružila fotografija logotipa koji gori – za koju mislimo da je bila sjajna”

logo-dizajn-kulturoloske-razlike13

Slika starog simbola kako biva zapaljen i uništen od strane novog

“Na kraju su se ljudi pomirili sa novim logotipom, kada su shvatili da se Univerzitet nije odrekao svojih starih obeležja, već da je samo dodao nove elemente, koje će biti lakše svakodnevno koristiti. Sada, posle više od godinu dana, deluje da je novi simbol opšte prihvaćen”

logo-dizajn-kulturoloske-razlike14

Pin It

Comments are closed.