Kratka istorija logotipa samita G20

logo-dizajn-samitg20logo

 

Verovatno ste pomislili da u našoj, digitalnoj eri svetski poznati lideri, mogu biti povezani jedni sa drugima u svakom trenutku. Ali je još uvek neophodno da sednu u avion i odlete na drugi kraj sveta da bi razgovarali oči u oči i zajedno rešavali goruće probleme. Zato je 1999 osnovan samit G20 koji uključuje 19 zemalja, kao i evropska unija i služi da okupi lidere koji tu raspravljaju o globalnim pitanjima, fokusirani na finansijsku stabilnost.

Kakav je događaj bez logotipa? Ispod ćemo vam prikazati neke logotipe samita, uz najnoviji, za 11. samit koji će biti održan u kineskom gradu Hangzhou, a tema samita će biti “inovativna, reformisana, međusobno povezana, svetska ekonomija”. Dok su raniji logotipi nerazvijeni i nekako nesadržajni, kineski dizajn je sofisticiraniji.

Sudeći po rečima dizajnera Huang Yue-a, inspiracija je komentar Marka Pola, koji je u 13 veku okarakterisao Hangzhou kao grad sa hiljadu mostova. Tako da je deo dizajna kružni most, sa linijama koje oslikavaju vodeni motiv, povezujući se sa 20 članica koje učestvuju. Pogled daje odraz, za koji dizajner kaže da je sastavni deo odnosa virtuelnog i stvarnog, povezan sa razumevanjem kineskog Jinga i Janga i da je to kineska tradicija. Dizajn na vrhu, sa crvenim pečatom, nosi likove kine. Naše mišljenje – Ovo je najbolji logotip od svih do sada.

 

logo-dizajn-samitg20logo1

 

 

logo-dizajn-samitg20logo2

 

logo-dizajn-samitg20logo3

 

logo-dizajn-samitg20logo4

 

logo-dizajn-samitg20logo5

logo-dizajn-samitg20logo6

 

logo-dizajn-samitg20logo7

logo-dizajn-samitg20logo8

logo-dizajn-samitg20logo9

logo-dizajn-samitg20logo10

logo-dizajn-samitg20logo11

 

Pin It

Comments are closed.