Kanadska fudbalska liga se ušeprtljala sa novim logotipom

17 December 2015 | brendiranje,redizajn logotipa | Tags:

logo-za-fudbal

Ukoliko niste Kanađanin onda vam može biti oprošteno neznanje o postojanju Kanadske fudbalske lige. U stvari fudbal (ili ono što se u Evropi naziva ragbi) je u SAD došao iz Kanade tokom XIX veka. Protok vremena je doveo do tačke u kojoj se verzije igre u ove dve zemlje značajno razlikuju, od veličine terena i broja igrača, do načina računanja postignutih poena. Uprkos mnogim razlikama jedna od sličnosti ogleda se u neprestanoj borbi obe lige za zadržavanje pažnje navijača, u kontekstu povećavanja bogate ponude kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja.

Ipak, CFL je tokom prošle godine doživeo pad od 15% u merenjima TV rejtinga. Dakle šta činiti kada ste suočeni sa tim i drugim realnim problemima, poput tekućeg nedostatka programa za testiranje na upotrebu nedozvoljenih sredstava, rastuće frustracije fanova kvalitetom zvaničnika i zastrašujućih izveštaja o povredama igrača? Rebrendirati se, naravno! Sudeći barem po izjavi komesara lige Džefrija Oridža „Naši fanovi su prvi koji će vam reći da nam treba više fanova. I zaista mi moramo da privučemo sledeće generacije fanova, da bi liga ostala snažna i u godinama koje dolaze.“ Dakle novi logo i taglajn, udruženi sa osveženim sajtom i novom mobilnom ponudom bi trebalo da budu magični metak koji će pogoditi srca nedostižne milenijalske muške populacije. Mnogi su do sada promašili taj cilj, ostaje da vidimo šta će se dogoditi u ovom slučaju.

Šta se u međuvremenu desilo sa rebrendiranjem? Za početak da sklonimo sa puta ono što je trebalo da bude inspirativni taglajn – Ono od čega smo stvoreni. Izgleda da se to odnosi na čeličnu rešenost igrača iskovanu u neodloženim utakmicama odigranim u arktičkim uslovima. Možda se to ipak pre odnosi na one koji sve to gledaju uronjeni u pivo i picu. Tu je onda i novi logotip koji se vraća tradiciji i ceo je u flat dizajn fazonu. Kanadski fudbal ima dve prepoznatljive bele pruge, tako da logo predstavlja sivu loptu sa obe ruke amputirane, uz neinspirativni sans serifni CFL tekst i pola javorovog lista. Očigledna misija isisavanja celokupnog života iz logotipa je kompletna. Zbog čega je ovo trebalo da oduševi mlađu publiku je misterija, čije rešenje je poznato samo magovima marketinga koji su ovo smislili.

cfllogos

Sve ovo zajedno je veoma tužno, posebno u kontekstu ranijih logotipa koji su barem imali neku energiju i karakter.

Pin It

Comments are closed.