Kako #COVID19 pandemija utiče na promenu logoa velikih brendova

28 April 2020 | brendiranje,logo dizajn

Veliki broj globalno poznatih brendova, ovih dana menja svoje logoe u želji da na taj način ukaže na važnost poštovanja mera fizičkog distanciranja, kao najvažnijeg načina prevencije Korona virusa. Svetski poznati eksperti u oblasti javnog zdravlja pozdravljaju ovaj potez i ohrabruju što više kompanija da svojim ciljnim grupama pošalju poruku kako da zaštite sebe i svoje najbliže.

Socijalno distanciranje je pojam, koji ovih dana čujemo vrlo često, a podrazumeva pravljenje veće fizičke distance u odnosu na drugu osobu pored koje stojimo. Ovo je ujedno i najvažnija mera zaštite od Korona virusa, pa ne čudi zašto su brendovi odlučili da upravo to iskoriste kao najvažniju i najsnažniju poruku koja će biti komunicirana na bezbroj različitih kreativnih načina.

U nastavku želimo da sa vama podelimo samo neke od najvažnijih primera, kako su kompanije promenom logoa ili nekog od važnih elemenata brend identiteta, pokušali da prenesu ovu važnu poruku i utiču na svoje kupce i korisnike da praksu ‘socijalnog distanciranja’ uvedu u svakodnevnu rutinu.

 

Audi

Poznati proizvođač automobila promenio je svoj logo tako što je razdvojio četiri prepoznatljiva kruga. Pored toga je dodao i tekstualnu poruku, koja glasi: “Keep Distance, Stay Together.” Ovu promenu je najavio 18. marta na društvenim mrežama.

Promena logoa je pokrenula i aktivaciju na društvenim mrežama, gde je Audi zatražio od svojih pratilaca da koristeći #FourRingsChallange naprave što kreativniji post sa fotografijom, videom ili nekom trećom formom u kojoj će četiri kruga igrati glavnu, kreativnu ulogu. Brojni, slobodno možemo reći, umetniči radovi stigli su na adresu ovog proizvođača automobila i oni su one najbolje podelili sa svojom globalnom publikom, pritom dodatno učvršćujući svoju zajednicu i odanost najvećih fanova brenda.

Ostati zajedno, povezati zajednicu, držati se oko jedne ideje – to je način da se u ovim ni malo lakim vremenima očuva veza koju brend ima sa svojim pratiocima. Upravo je ovo strategija koju je i Audi iskoristio, počevši od najvažnijeg elementa vizuelnog identiteta – logoa, pa nastavljajući dalje komunikaciju putem društvenih mreža, aktivacija na njima i drugih sličnih načina za povezivanje.

Chiquita banana

Miss Chiquita sa logoa proizvođača i distributera banana je nestala, jer je kako predstavnici brenda kažu “ona je već kod kuće.” Na ovaj jednostavan a vrlo efektan način, kombinovanjem poruke i modifikovanjem logoa, proizvođači Chiquita banana su uspeli da prenesu najvažniju poruku od kada traje kriza sa korona virusom.

Ostanak kod kuće je moguće prikazati na milion očiglednih načina ali odsustvo sa ‘posla’ (jer u slučaju Miss Chiquite biti deo vizuelnog identiteta velikog brenda je posao) moguće je prikazati samo na jedan način. Čini nam se da je ovo najbolji način da se ukaže svima na važnost ostajanja

kod kuće i da je rad u našim domovima jednako moguć za skoro sve.

Mc Donald’s

Najpoznatiji lanac restorana brze hrane, bio je jedan od prvih globalno prepoznatljivih brendova, koji je odlučio da je njegovom logou potrebna modifikacija u skladu sa novonastalim okolnostima u svetu. Još na početku #COVID19 krize njihovi dizajneri su se vratili programima za kreiranje logoa i procesu osmišljavanja ovog elementa i odlučili da ga promene na neočekivan način.

Polovinom prošlog meseca (mart 2020.) brazilski Mc Donald’s je otkrio kako novi logo izgleda. Socijalna distanca je primenjena i na dva ‘Mekova’ luka, tako da su oni sada razdvojeni i jasno ukazuju na to da ovaj brend glasno poručuje svojim posetiocima da je distanca najvažnija.

Međutim, nisu svi bili oduševljeni ovom idejom, koja je potekla iz brazilskog ogranka brenda i okarakterisali su ovaj potez kao jeftino prikupljanje poena i takmičenje za neke buduće nagrade u svetu advertajzinga. Nažalost ove kritike su rezultirale povlačenjem posta sa svih društvenih mreža brazilskog ‘Meka’.

Nike

Ovaj brend nije smatrao da se treba poigrati sa logom tokom korona krize ali je ipak pronašao način da se obrati svojim pratiocima na društvenim mrežama. Samoizolacija i fizička distanca su podstakli Nike da napravi jednostavan post sa porukom koja je dobila skoro 700000 lajkova.

Nike u poruci, svojim pratiocima na društvenim mrežama, jasno i nedvosmisleno poručuje da je sada njihova prilika da budu zvezde, da igraju za milione i celu planetu, jer samo ostajanjem kod kuće se može spasiti planeta i čitavo čovečanstvo.

“Sada više nego ikada, svi smo jedan tim”, poručuje Nike svojoj zajednici u nadi da će je još više ojačati, obodriti i uputiti reči koji će u svakom pojedincu probuditi osećaj solidarnosti i zajedništva.

Coca-Cola

Nemoguće je zamisliti da se Coca-Cola ne uključi u bilo koji veliki globalni događaj, pa je tako i ovog puta nemenjajući svoj logo ipak igrajući se tipografijom poslala važnu poruku i to sa najčuvenijeg i najužurbanijeg mesta na svetu- njujorškog Tajm skvera.

Ovaj globalni brend nam u svojoj poruci govori da je najbolji način da ostanemo ujedinjeni je da se držimo podalje jedni od drugih, aludirajući na rastuću potrebu za fizičkom distancom. A kako je tu poruku upakovala? Jednostavno, logo se ne menja ali se slova koja čine logo razdvajaju i ispod njih se nalazi moćna poruka od svega nekoliko reči koje znače jedinstvo u teškoj situaciji i podršku za sve one koji se osećaju usamljeno.

Volkswagen

Poslednji primer na koji želimo da se osvrnemo u ovom pregledu brendova koji su se odlično pokazali u korona krizi je – Volkswagen. Kao što i sami vidite, princip je isti kao i kod drugih brendova, i oni su razdvojili svoj logo na dva dela (V i W su razdvojeni) i tako napravili jasnu distancu a pored toga su se u poruci i zahvalili svojim pratiocima što i sami vode računa o tome i održavaju ‘socijalnu’ distancu.

No, to nije sve. Izmene u logou prati i spot, koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji govori i o snazi brenda govoreći u prvom licu množine kroz ‘MI’ (odnosno ‘WE’ na engleskom) ističući šta je sve brend postigao u svojoj istoriji upravo zato što su radili jedni pored drugih (rame uz rame). Nažalost, nastavljaju dalje, iako smo prošli kroz mnoge krize, da bi prevazišli ovu potrebno je da držimo distancu. Ta rečenica se na kraju ovoj videa raširi i slova se međusobno razdvoje.

Nadamo se da vam se ovaj post dopao i da se i vi držite na dovoljnoj fizičkoj udaljenosti od drugih. Ako znate nekog kome ovaj post može biti koristan – pošaljite mu link.

Pišite nam ukoliko vam je potreban logo dizajn za vašu kompaniju.

Pin It

Comments are closed.