Kako bi izgledali logoi poznatih slikara da žive u 21. veku

21 August 2020 | logo dizajn

Da li ste ikada razmišljali o tome kako bi izgledali logoi poznatih slikara da žive u 21. veku? Svakako bi morali da ih imaju, kao i društvene mreže, kako bi se što bolje promovisali i na brži način sticali svetsku slavu. Uspeli su bez svih modernih tehnologija da postanu legende i sigurni smo da bi isto to uspeli i sada, ali da li bi birali minimalizam, jarke boje ili apstraktne oblike npr? Šta mislite?

Čini se da moderna ali i klasična dela umetnosti postaju sve interesantnija velikom broju ljudi, pa tako sve više na tržištu viđamo garderobu inspirisanu modernom i klasičnom umetnošću, ali i čitave umetničke slike štampane na majicama, rančevima ili jaknama. Još kada se na to doda i neki zanimljiv citat, komercijalizacija umetnosti postaje sve očiglednija ali izgleda da nikome to ne smeta, šta više svi su oduševljeni.

Verovatno ste čuli da je i Narodni muzej u Beogradu iskoristio dela poznatih domaćih i stranih slikara, kako bi napravili seriju maski sa motivima tih dela. Ako niste, obavezno potražite nešto o tome na Guglu i shvatićete zbog čega su se maske razgrabile u rekordnom roku i zašto je čitava ova pomama za njima stigla u skoro sve medije.

No, hajde da se mi vratimo poznatim slikarima i kako bi njihovo predstavljanje u vizuelnom smislu izgledalo da su naši savremenici. Nekako nam se čini da bi Dali bio oduševljen Tik Tokom jer bi mogao na eksperimentiše ovom platformom, ništa manje od njega u ovoj platformi bi uživao i Endi Vorhol, čiji kratki filmovi bi nas oduševljavali. Pikaso bi brzo postao zvezda Instagrama i svaki segment svoj života bi delio sa pratiocima na IG pričama.

Zahvaljujući brazilskom umetniku Miltonu Omenu, koji je godinama radio kao dizajner za različite brendove i koji je u želji da napusti svoju zonu komfora, kreirao vizuelne identitete poznatih slikaraimamo priliku da vidimo kako bi ti logoi mogli izgledati. Pored toga vrlo jasno možemo uočiti i koji elementi sa poznatih dela služe kao inspiracija Miltonu za kreiranje ovih logoa.

U nastavku sa vama delimo zamišljene logoe 5 poznatih slikara, čija umetnost je nadahnula mnoge i obeležila istoriju umetnosti prošlog veka.

Vinsent Van Gog

Za Van Goga možemo reći da je bio umetnik koji je obraćao pažnju na detalje, koji je slikao dušom i iz nje delio sa publikom sve ono što ga je mučilo, što ga interesovalo ili što ga je opsedalo. Duboke emocije je prenosio na platno i baš taj potez četkicom, koji je specifičan za njega, predstavlja inspiraciju za Miltona. Osim ovog elementa, grafički dizajner je odabrao i boje koje su najprepoznatljivije na Van Gogovim delima – žuta i plava, dodatno ističući njegov brend ovim upečatljivim koloritetom.

Salvador Dalí

O ovom umetniku se svašta može reći, većina će ga okarakterisati kao čudaka ili ekscentrika, ali njegovu genijalnost ne možemo sporiti. Način na koji je on video umetnost, umetnički proces, prenošenje emocija na platno i celokupan kreativni proces i danas može da posluži kao primer drugačijeg, nesvakidašnjeg i posebnog stvaralaštva.

Šta je Milton video u Daliju? Možda ipak ne dovoljno, jer se čini da nije shvatio njegov koloritet na pravi način ili je namerno hteo da iskoristi što neutralniju boju, kako bi sam sat kao element došao do izražaja. Kako god bilo, u nastavku možete sami proceniti šta je bila Miltonova inspiracija i namera.

Pablo Pikaso

Verovatno da ne postoji osoba na planeti, koja kada vidi Pikasovo delo, ne ostane bez daha i momentalno ne zna da se radi o njegoj slici. Taj nivo prepoznatljivosti i priznatosti, još za života je jedino mogao da postigne on, kao najveći fenomen u modernom slikarstvu 20. veka. Brend koji je izgradio, jak je i danas i predstavlja primer svim umetnicima koliko je talenat važan, ali da je isto tako važno raditi na izgradnji prepoznatljivog ličnog brenda.

Njegove slike i skulpture se smatraju jednim od najskupljih na aukcijama širom sveta i njihova vrednost raste tokom godina sve više i više. No, njihova procenjena vrednost nije ništa naspram vrednosti koju je doneo istoriji umetnosti i svetskoj baštini. Simbolizam na njegovim slikama je savršen u svakom svom detalju i precizno prikazuje pojednostavljenje ljudske likove, koji donose pregršt emocija na slikama, nudeći nam mogućnost za višeslojno tumačenje.

Dodatnu vrednost njegovom stvaralaštvu i popularnosti donosi i multi-talenat koji je ispoljavao ne samo u slikarstvu, već i u vajarstvu.

Čini se da je Milton vrlo precizno preneo suštinu Pikasovog stvaralaštva kroz jednostavnost, upotrebu simbolizma i osnovnih boja.

Pit Mondrian

 

Mondrian je bio danski slikar i smatra se jednim od najvećih slikara 20. veka. Poznat je po upotrebi geometrijskih oblika u slikarstvu i matematički preciznom kombinovanju osnovnih boja sa njima. Njegove slike nisu ostavile samo dubok trag u slikarstvu, već su bile inspiracija i za dizajnere nameštaja i odevnih predmeta. Poznat je omaž Iva Sena Lorena, koji je ovaj patern, iskoristio za kolekciju haljina inspirisanih njegovim radom.

Kako ga je Milton video, pogledajte u nastavku, a nama se čini da je ovo i najbolji logo u čitavoj seriji radova.

Endi Vorhol

Osnivač pop-art pokreta, tvorac koncepta insta-selebritija, koji je započet njegovom vizionarskom rečenicom “U budućnosti, svi će biti poznati na 15 minuta”, uspevao je da od relativno nepoznatih i ne previše talentovanih pojedinaca napravi ljude o kojima se priča i svi mediji izveštavaju. Preporuka da pogledate film ‘Factory girl’, koji odlično prikazuje njegov životni stil i način na koji je stvarao.

Serija printova koje je napravio sa Merilin Monro i još nekim drugim poznatim ličnostima, koji su bili njegovi savremenici, postali su poznati širom sveta i postali su deo popularne kulture. Jarke boje, po kojima je prepoznatljiv, bile su inspiracija i za Miltona, koji ih je uključio u njegov zamišljeni logo.

Komercijalna umetnost nikada nije i nikada neće imati većeg umetnika, dizajnera, vizionara od Endija. Kako ga Milton vidi, pogledajte u poslednjem prikazu potencijalnih logoa svetskih legendi slikarstva.

 

Pišite nam koji vam se logo najviše dopao i za koji mislite da najbolje predstavlja umetnika na koga se odnosi. Do sledećeg bloga, javite nam se ako vam je potrebna izrada logoa, vizuelnog identiteta ili dizajna ambalaže.

Ne zaboravite da podelite ovaj tekst sa nekim kome može biti zanimljiv.

Pin It

Comments are closed.