Južnjačka mis usvojila je novi logotip sa orlom

23 December 2014 | logo dizajn | Tags:


Beloglavi orao je značajan grafički simbol u američkom životu još od 1782. godine kada je prihvaćen dizajn Velikog pečata SAD. On igra dvojnu ulogu reprezentativne nacionalne ptice i nacionalne životinje, i sastavni je element bezbrojnih korporativnih i institucionalnih logotipa. Što je sasvim u redu dok verzije u okviru određenih domena međusobnom sličnošću ne pređu granicu prijatnosti.
Baš to se desilo nedavno kada je američki Zavod za patente i žigove presudio da je logotip koji su Southern Miss Golden Eagles koristili od 2003. zbunjujuće sličan onome koji koristi University of Iowa. Uz to podseća na papagaja (barem neke od nas). Stepen sličnosti možete proceniti i sami upoređujući oba logotipa.

U svakom slučaju University of South Mississippi nije imao drugog izbora osim da se vrati nazad za crtaći sto. Mudro su konsultovali autore sadašnje verzije, RARE Design, koji su na brif odgovorili sa dva rešenja, različita jedino po prikazu ptičijeg oka. Fanovi Golden Eagles-a su imali mogućnost da glasanjem biraju verziju koja im se više dopada, putem mini sajta napravljenog za tu priliku. Masovno su se opredelili za „tradicionalnu“ verziju, što je bila odlična procena. Univerzitet je zatim ušao u proceduru registrovanja novog žiga, očekuje se da će novi logotip zvanično biti u upotrebi od 2015. godine.
Pin It

Comments are closed.