Iza scene: Kako je dizajniran novi Firefox logo

22 August 2013 | logo dizajn

Popularni web pretraživač Firefox je redizajnirao svoj logo za 2103. godinu.  Mi vam otkrivamo razmišljanja i proces kreiranja koji se krije iza novog identiteta.

firefox logo dizajn

Firefox je redizajnirao svoj logo po treći put u svojoj istoriji .

 

 

Nakon ovonedeljnog puštanja u rad Firefox 22, izašla je nova verzija pretraživača koji podržava 3D igre, video pozive i deljenje datoteka, Firefox je objavio novu , pojednostavljenu verziju ovog logotipa (gore).

Svakome se dopada vizuelni logo za Firefox, koji je baziran na Jon Hicksovom originalnom dizajnu iz 2004. godine. Pa zašto mešati sa klasikom?

Novi dizajn za novo doba

Kompanija na svom zvaničnom blogu danas ističe, da se u poslednjih 9 godina Firefox znatno promenio.  Prvobitno je bio samo desktop pretraživač, sada je pretraživač za Android, Mac, Windows i Linux sisteme, kao i za  tržište aplikacija i ima potpuno novi mobilni operativni sistem.

Iz tog razloga oni su ažurirali i svoj logo, poslednji redizajn je bio 2009. godine, od strane Alex Faaborg-a , da bi ga prikazali web svetu 3013. Nova verzija je posebno posvećena mobilnim uredđajima.

logo-dizajn-firefox

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom godina, logo je pretrpeo niz promena

Novi logo je timski kreiran, predvodio ga je Firefox dizajner Sean Martell, koji u blogu objašnjava koju su nameru imali da se pozabave problemom upotrebe kao što je SVG kompatibilnost i konzistentnost boje.

logo-dizajn-firefox2

 

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije ažuriranje donosi zabrinutost zbog logotipa na mobilnim uređajima.

“ Mi smo pratili provratne informacije koje dokumentuju ove primere, svih ovih godina”,  kaže Martell.

“ Sada, sa željom da se preoblikuje izgled i održava evoluciju brenda, ovo je savršeno vreme za povratak i rešavanje svih ovih pitanja.”

 Uklanjanje detalja

Martell je za cilj imao da pojednostavi dizajn i da obezbedi veću jasnoću u manjim veličinama. Ali je takodje izbegavao da utiče na opadanje-nadole.

“ Pojednostavljenje  stila ne znači uvek da ono dovodi do osnovnih geometrijskih oblika i neprozirne boje, “ kaže on.  “ Zapravo, do jednostavnosti možete doći i vizuelno boljim balansiranjem boja, kontrastom, oblikom i detaljem. “

 

“ U tom poslednjem trenutku, mi smo uklonili dosta detalja poslednjom revizijom, ali smo namerno dodali jos, gde je bilo potrebno da se prilagodi današnjim ekranima velike rezolucije, gde proces nije samo fokusiran na izgled, već i na strukturu, tako što je SVG kompatibilan, i širi i pristupačniji Mozilla zajednici.  “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ovoj grafici je predstavljena i  promena detalja

 

U praksi, to znači oduzimanje svih detalja koji su koristili blend mod za nanošenje slojeva , kao što su množenje, ekran i prekrivač, i svaki detalj za koji se mislilo da nije od “ suštinske važnosti za celokupan imidž. “

 

Povećanje detalja

To je bilo daleko od kraja procesa. “ Kada smo uklonili fer količinu detalja u logotipu, bilo je vreme da razmotirimo kako bismo uveli poboljšane detalje koji će biti potrebni, kada se slika uveliča,  “ otkriva Martell.

“ Steven Horlander , ponovo je kreirao sve svetske kontinente u visokoj rezoluciji, uklanjajući visoki sjaj, kako bi se stvorio mekši , dublji svet boja. Kombinovanjem ove teško- plave boje sa svetlijom narandžastom, sada daje utisak mekoće krzna, a mi smo postigli veći kontrast, koji će stvoriti bolju podelu elemenata na svim veličinama. “

logo design

 

 

 

 

 

 

 

Novi logo je već u upotrebi u okviru verzije Firefox 23 beta

 

Novi logo je sada prvi put nastupio sa svojim desktop izdanjem , u verziji Firefox 23 beta, i odvijaće se u svim ostalim verzijama Firefox-a, kao i web sajtova i promotivnih materijala, u narednih nekoliko nedelja.

 

Pin It

Comments are closed.