Dizajn prilagodjen korporativnom identitetu

03 July 2011 | logo dizajn

Prvi utisak koji ostavite na potencijalnog  kupca može da bude već kroz telefonski razgovor, sastanak, oglas, pismo, ili već posle prve izgovorene reči. Taj prvi utisak je neponovljiv. Od tog trenutka, korisnik će početi da formira mišljenje o vašoj kompaniji na osnovu onoga što ona ili on vidi i čuje. Zato je podjednako važno da vaš imidž bude prikazan na papiru kao i kada se predstavljate lično ili telefonom. Bilo koji materijal koji je u vezi sa vašom kompanijom, npr. oglas, memorandumi, vizit karte i sl. treba da stvori profesionalnu sliku koja će se održati u svesti potencijalnih i postojećih kupaca.

Vaš štampani materijal o vama govori puno. Razmislite o tome šta bi se moglo reći o vašem logotipu i slovima. Da li su profesionalni? Lepi?  Sofisticirani? Ovo su pridevi koji treba da budu povezani sa vašim poslovanjem. Ne želite prideve: neprofesionalan, nedosledan ili aljkav.

Vaš logotip će ispričati kupcu istoriju vaše kompanije, kao i ko ste vi i šta čini vaš posao jedinstvenim.Tokom vremena, vizuelni imidž će biti zauvek spojen sa vašim imenom. Da li pomislite na Coca-Colu, a da se ne setite čuvenog logotipa? Šta ako oni nisu nastojali da čuveni logotip stave na prvo mesto? Oni jesu, a trebalo bi i vi.

Kao i logotip Coca- Cole, prilagođeni korporativni identitet treba da bude čist, prepoznatljiv, kao i da oslikava vašu kompaniju. Sve, počevši od boje , fonta do korišćenja specijalnih efekata treba uzeti u obzir u pronalaženju najboljeg logotipa, koji treba da prenese poruku vašeg poslovanja.

Od svih karakteristika, boja je, možda, najvažnija. Proučavan je efekat koji ostavljaju boje. Restorani brze hrane koriste crvenu i žutu boju jer podstiču apetit. Finansijska preduzeća i banke biraju jake i tradicionalne boje kao tamno plavu i crvenu, koje stvaraju osećaj postojanosti, samopouzdanja i dostignuća.

Stil vašeg logotipa je sledeći najvažniji faktor, jer će odrediti ukupan utisak grafike. Da li želite da vaš biznis predstavite kao tradicionalan ili u trendu? Moderan ili retro? Inkluzivan ili ekskluzivan? Sve ove ideje mogu biti utkane u vaš logo , uz stručnost dizajnera.

Ako želite da uključite tekst, kao što je naziv kompanije, font je važan deo stila.

Bez obzir šta pokušavate da kažete javnosti, dobro dizajniran logo je prvi korak u toj komunikaciji. To je moćan, a često podcenjivan deo stvaranja jakog poslovnog identiteta. Kao pojedinci, mi i ne shvatamo koliku moć ove male grafike imaju nad nama. Ali korporacije znaju i zato troše toliko novca svake godine kako bi imale najbolje logotipe. Jak identitet je deo svakog uspešnog poslovanja, a trebalo bi da bude i deo tvog poslovanja, takođe.

Pin It

Comments are closed.