Dablin – da li novi logo donosi vetar za jedra razvoja turizma?

dublin-logotop

Veliki gradovi ovih dana koriste i po nekoliko logotipa da bi se predstavili. Obično postoji jedan sa opštom namenom, jedan koji stvara podsticaj za poslovne uspehe, a u slučaju gradova koje bi valjalo posetiti razvija se i jedan za privlačenje toliko dragocenih turista.

Dablin je već uspešan u umešnosti privlačenja, zahvaljujući prekomerno (neki bi rekli i skandalozno) niskim vrednostima nameta i taksi, kombinovanim sa sposobnošću da pruži visoko obučenu međunarodnu radnu snagu ljudi koji su privučeni istorijskom i kulturnom ponudom ovog grada i njegove okoline. Tu je i noćni život, toliko legendaran, da se grad trenutno trudi da odogovori na rastuću percepciju  o Dablinu kao mestu koje vas iznova prijatno iznenađuje.

Sve navedeno objašnjava nedavnu inicijativu Nacionalnog saveta za razvoj turizma, Fáilte Ireland, koja je lansirala visitdublinrightkampanju sa ciljem repozicioniranja grada i okruženja, kao destinacije za potencijalne posetioce iz UK i Evrope, tokom jeseni. Kampanja je zasnovana na novom logotipu i praćena je sloganom „Dablin, dašak svežeg vazduha“. Pokušali su da iskoriste dvostruko značenje fraze, kroz printove i online postove koji prikazuju zdrave aktivnosti na svežem vazduhu u okolini Dablina, kao i potencijalno atraktivnu gradsku ponudu koja ne podrazumeva samo čuvene pabove. Dosadašnji logo je bio poprilično besmislen, tako da im ne možemo zameriti na inicijativi, mada nije sasvim jasno da li će novi logo ostati u upotrebi po završetku kampanje.

visitdublinleftDa li ovo dimnjaci opevaju vrednosti dablinskog svežeg vazduha? Slovo D izgleda bolje u pojednostavljenoj, jednobojnoj verziji.

Eni Etkins iz dablinske agencije Think&Son je angažovana za kreiranje logoa i advertajzing kampanje koja se trenutno odvija u Londonu i Dablinu. Ona je inače verovatno najpoznatija po svojim kreacijama zastava, novčanica, pasoša i uličnih znakova korišćenih u Ves Andersonovom filmu The Budapest Hotel. Kada govori o idejama koje stoje iza logo dizajna Etkins tvrdi da joj je „bilo veoma važno da logo ima taj osećaj praznika, ne proizvoda. Želela sam da bude crtan rukom, da ne bude čudno ako se pojavi na nekom od gradskoh zidova.“ Veliko D kao rezultat tog napora ima maglovito keltski prizvuk, sa dimenzionim tretmanom u dva tona, što mu daje retro ukus.

Dve ptice su čiope koje očito migriraju u Dablin svakog leta, pojačavajući tako praznični ugao pristupa, naravno ako ste upoznati sa tom činjenicom. Lokalci uglavnom jesu, tako da je možda značajan, ali neizgovoren, deo kampanje usmeren prema Dablincima koji bi trebalo da se osećaju bolje u svom gradu. Jedano od postera bi trebalo da otelotvoruje dablinski „subverzivni“ smisao za humor.

dublinlondon

Nasuprot tome stoje posteri korišćeni u londonskoj podzemnoj železnici, poznatoj i kao Underground. Ovde je logo iskorišćen da kreira neizbežnu veliku skulpturu koja se kotrlja od mesta do mesta. Iako ovo izgleda prevaziđeno ipak smo videli ljude u raznim evropskim gradovima kako se ushićeno slikaju pored sličnih stvari. Možda tako dokazuju da su stvarno bili tu, ko zna… Naravno da je Fáilte Ireland kreirala i nekoliko klipova u kojima se koristi ovaj logo, što radi posao u tom kontekstu. Primetićete da su podjednako zastupljeni materijali o centru grada, kao i oni o svežem morskom vazduhu i šetnji po šumama.

Konačno, logo je korišćen i za društvene mreže, gde nažalost dramatično nije pogodio cilj, što možemo da vidimo na Visit Dublin Facebook stranici. Logo, i pogotovo ispis, jednostavno ne funkcionišu tako umanjeni. Efektivnija je primena na sajtu Visit Dublin, gde je ispis pomeren od jednobojnog logotipa i uvećan.

dublinlogolast

dublinlogosecondlast

Zaključak? Voleli bismo da lakujemo ovo, ali postoji nešto čudno u tretmanu same reči Dablin, bilo da je u pitanju slovo D, kolorna šema ili dimenzioni tretman, što je nemoguće tačno odrediti. Elaboriran ispis se pre bije sa logotipom, nego što ga dopunjuje. I da li je „dašak svežeg vazduha“ poruka zaista vredna promocije? Ko će realno da sedne u avion i ode tamo da bi se nadisao morskog povetarca i prošetao između hrastova? Svega toga, na sreću, ima dovoljno i na drugim mestima. Kejt Kolman, rođena Dablinka nastanjena u Londonu, u svom tekstu za The Irish Times, kampanju naziva „lakomislenom i skupom“. Ups. Za drugo mišljenje bi trebalo da pogledate šta Eni Etkins ima da kaže o svemu što leži iza logoa i kampanje.

dublinlogo3

dublinlogo4

dublinlogo1

 

saznajte više izrada web sajta za turizam

Pin It

Comments are closed.