Da li razlikujete znak i logotip?

11 November 2015 | logo dizajn | Tags:

logo-znak

U čemu je razlika između znaka i logotipa? Ukoliko niste sigurni da znate pravi odgovor onda spadate u veliku većinu, koja je verovatno još manje sigurna od vas. Upravo to je ono što se izgleda desilo u slučaju zajednice fotografskog sajta 500px. Kada govorimo o logotipu koji oni koriste od osnivanja 2009. jasno je da „ne postoji nikakva priča u pozadini, niti razlog zbog koga smo ga izabrali“. Ništa strašno, to je česta zajednička odlika mnogih internet startup-a.

Međutim firma je sada uzbuđena zbog obelodanjivanja ne samo novog logoa, već i znaka. Sudeći po komentarima 5500pxmarkčlanova 500px zajednice izgleda da ih novi logo i nije baš podstakao na bilo kakvu reakciju, a činjenica je da je dovoljno jednostavan da bi smo videli bilo čije perje narogušeno. Primetno je da su dodata slova PX, očito zbog toga što niko nije znao kako da pravilno izgovori ime sajta. Većina je bila ubeđena da se tu radi o 500 piksela. Međutim ispostavilo se da je pravilno „500 Pee Ex“, jer px skraćenica potiče od „personal Expression“. U redu, ako vi tako kažete.

Ali ako su korisnici ravnodušni prema novom logotipu to ne znači da je situacija istovetna kada je u pitanju novi znak, koji mnogi nehotice smatraju logotipom. Ne možemo da ih krivimo za nastalu zbrku. Znak je poprilično zaposlen mali grafički dabar. Evo šta kompanija kaže o tome: „Znak je smeo, demonstrativan i razigran, sa paternom koji evocira otisak prsta, i animacijom koja priziva okretanje sočiva kamere. Biće korišćen u aplikacijama gde njegov oblik i veličina donose prednost, i moguće je da će biti korišćen i kao element dizajna“. Iskreno, znak više podseća na stolicu za ljuljanje, i stoga bi bio idealan za neki starački dom.

Ukoliko ste željni dodatnog objašnjenja ovog smelog grafičkog gambita, onda bi trebalo da pogledate klip u kome dizajn studio Focus Lab pokušava da opravda svoj trud. Obratite pažnju na završnu sliku u kojoj vidimo koliko loše znak izgleda u akciji. Ovo je najbolja slika sa kojom su 500px mogli da izađu pred javnost. Znak brzo bledi, bez ikakvog naknadnog pojavljivanja i pomena.

500px-wallpaper-desktop

Pin It

Comments are closed.