Da li je rebrendiranje Eircom-a naduvano vrućim vazduhom?

 

eirtop

Govoreći o rebrendiranju irske telekom kompanije i promeni imena Eircom u Eir, njihov CEO Ričard Moat je rekao: „Mi smo se promenili a fokus naših klijenata je takođe promenjen. Evolucija proizvoda i usluga koje nudimo odvija se u konstantnom ritmu. Takođe smo posvećeni unapređenju brige o potrošačima.“

Ovakva inicijativa će nesumnjivo naići na dobar prijem kod trenutnih korisnika, koji su toliko srećni i zadovoljni da ostavljaju komentare sledeće sadržine: „Apsolutna pljačka po pitanju brzine, to je samo delić onoga što bi trebalo da nam daju“, „Najviša cena za najgoru uslugu“, „Grozna kompanija za saradnju“, „Pljačkaški trgovci najvišeg reda“… i ljubav nastavlja da cveta u tom smislu.

Stvari nisu oduvek tako stajale. Originalna kompanija je formirana 1984. kao Bord Telecom Éireann, a logo koji su koristili imao je izvesni šarm aktuelne epohe. Izgledalo je da državna monopolistička firma sasvim lepo napreduje sve do 1999. kada je po sili evropskih zakona morala da bude privatizovana. Od tada je nekoliko puta menjala vlasnike da bi završila upetljana u status jedne od najskupljih firmi u Evropi po pitanju cena za zemaljske linije.

Kada su se već opteretili takvim renomeom, uz to još aktivno odbijajući mušterije, ostaje pitanje šta tu uopšte ima da se rebrendira? Dobili smo promenu iz Eircom u Eir. Ovo se izgovara kao „air“ (vazduh) pa je to dovelo do nezgrapnog brendiranja poput „Welcome to life on eir” i „Business rises on eir“. Sve to u brend paleti od nekih 20 boja.

Očigledno je da će ovo biti najveće rebrendiranje u Irskoj u poslednjih dvadesetak godina, uključujući rad „više od 100 agencija“ uz proklamovanu cenu od 25 miliona dolara. Novac korisnika će takođe finansirati i nove uniforme za 1500 tehničara, 1500 apdejtovanih vozila, 109 osveženih radnji, 6000 TV reklama, 4500 radio reklama, 2100 plakata i bilborda i 80 miliona online oglasa. Možda su u trci za novi Ginisov rekord?

branding

eir3 eir2 eir1

 

 

 

 

 

Pin It

Comments are closed.