6 osobina logo dizajna

07 April 2014 | logo dizajn | Tags: ,

Jedna od zabluda jeste da naručioc misli da može sam da napravi logo. To je isto kao kad bi dizajner koji vozi kola došao kod mehaničara i rekao mu: “Znam i ja da popravim auto, ali nemam vremena.” Biti Šumaher i poravljati kola nije isto, složićete se :). Zato dizajner i služi da reši vaš problem, da naziv firme koji vi donesete on pretvori u vizuelno lepo, u logotip koji ima smisao, koji oslikava vašu kompaniju i koji predstavlja vaš brend. Predstavljamo Vam 6 osnovnih osobina dobrog logotipa.

 

1. Karakterističan:

Dizajn i ideja logotipa ne mora biti jedinstvena u svetu, ali dovoljno karakteristična da bi sam logo bio sopstven na odredjenom tržištu.
2. Praktičan

Logotip treba da bude jasan i prepoznatljiv na svim vrstama štampanih medija. Takođe mora biti podjednako čitljiv kada je jako umanjen ili čak mali do svega 20 mm. Mora se isto čitati crno belo kao i u boji. Nejasne linije ili forme koje nisu sasvim jasne neće proći dobro kada su umanjene.
3. Grafički čitljiv

Grafički čitljiv znači da logotip ostvaruje dobru vizuelnu komunikaciju. Znači ne sme da zavisi od usmene, intelektualne interpretacije. Na primer neku svetsku marku je dovoljno prepoznati samo po njenom obliku. Reč Coca-Cola dovoljno je pročitati jednom ili dva puta

4. Jednostavan u form

Logotip treba da sadrži  samo jednu grafičku ideju, jedan trik ili simbol. Ako logotip sadrži simbol, ime koje ga prati treba biti lako i jednostavno. A ako se sastoji od reči, jedna ideja, jedan detalj je sasvim dovoljan da ga čini posebnim. Dobar primer su pruge kod IBM logotipa. Što jedinstvenije ime, to će i grafika biti jednostavnija.

5. Jedna poruka

Sadržaj mora biti bogat, jer dobar dizajn uvek pokušava da izrazi više atributa (rast ili brzinu, dinamičnost)

6. Svrsishodan

I na kraju, sadržaj poruke mora biti pravi. Inače logotipu pada ugled, pozicioniranje…

Pin It

Comments are closed.