58 fenomenalno dizajniranih pakovanja

Dizajn pakovanja ne gubi na značaju u poplavi novih proizvoda.

Pogledajte primere rešavanja svih problema sa kojima se dizajn susreće u svakodnevnoj tržišnoj borbi.

Ambalaža je nešto čime smo bombardovani sa svih strana. Stoga je kreiranje nečega različitog, što će privući oko posmatrača–potrošača, pravi izazov, naročito kada u obzir uzmemo trendove industrijskog dizajna koji nameću biorazgradivu ili obnovljivu ambalažu.

Značaj ambalaže je sada veći nego ikada ranije. Predstavljamo primere načina na koji različite industrije rešavaju dizajn svojih proizvoda za budućnost.

 

1. MAD Beer

MAD pivo ima veoma različitu ambalažu u poređenju sa konkurencijom.

Nastalo kao plod saradnje pivare Mikkeller i šefa kuhinje Jakoba Milkea MAD pivo je posebno dizajnirano tako da se u njegovom ispijanju uživa uz hranu. Kit Šor iz Mikkeller-a je autor etikete koja vam, uz minimalistički pristup, smelo, na neporecivo različit i jasno određen način saopštava samo ono što bi trebalo da znate o ovom pivu.

 

2. Toscatti

 

Ako volite Pantone onda će vam se ovo sigurno dopasti.

Anagrama je pronašla sjajno rešenje za predstavljanje klijentove široke ponude proizvoda različitih veličina i kapaciteta. Problem je otklonjen jasnim i doslednim korišćenjem dopadljive kolorne šeme u Pantone stilu.

„Razvili smo sistem pakovanja koji će kategorisati posude na praktičan način. Iz hijerarskijsko – dizajnerskog ugla posmatrano info o kapacitetu je na prvom mestu, dok je određena boja na drugom“ kažu u ovoj agenciji.

 

3. Maki-san

Suši nikada nije izgledao tako dobro pre ove ambalaže

Kinetic Singapore je napravio izuzetno dopadljivu ambalažu za novi suši bar Maki-san, koristeći repeticiju hranom inspirisanih paterna.

Pan Lim je bio kreativni vođa projekta, zajedno sa timom art direktora u sastavu: Ester Got, Astri Nursalim, Gian Džonatan i Džek Ten. Uz njih su učestvovali kopirajteri Judžin Ten i Džozef Dejvis, kao i programeri Noel Čen i Tori Kuncoro.

 

4. Kallo

Dopala nam se ptičica smeštena na slovu a.

ambalaza

Kallo je kompanija koja nudi organsku hranu, dokazujući da ono što je zdravo može da bude i ukusno. Redizajn ambalaže poverili su ekipi poznatoj pod imenom Big Fish. Oni su autori novog funkcionalnog pakovanja punog ilustracija, poezije i ljubavi.

Izbor umirujućih boja izveden je sa stilom, što novom pakovanju daje izgled ručno rađenog proizvoda, uz upotrebu tradicionalnih tehnika poput lino štampe. Posebno nam je drag redizajn logotipa sa dodatkom ptičice smeštene povrh slova a, što doprinosi doživljaju lične povezanosti sa brendom.

 

5. Bassets Liquorice Allsorts

Novi izgled stare poslastice

Mali fejslifting Liquorice Allsorts starog izgleda delo je Bond Creative Agency, tima izabranog od strane vodeće konditorske kompanije u Nordijskom regionu – firme Cloetta. „Nova ambalaža je dovela jasno definisane oblike i boje poslastica u prvi plan. Rezultat je smelo i razigrano pakovanje koje omogućava potrošaču da lako uoči razliku između ponuđenih ukusa“.

Ljubitelji slatkiša će se obradovati i dizajnu i sadržaju.

 

6. Sagmeister & Walsh

Još jedan uspešan poduhvat

Njujorški dizajnerski dvojac Sagmeister & Walsh je poznat po inventivnom pristupu kreativnosti. Nedavno su proizveli seriju tipografskih filmova koji su pratili njihovu putujuću izložbu „The Happy Show“, ali to nije ono što nam je privuklo pažnju.

Ovde vidimo seriju futurističkih, skoro vanzemaljskih pakovanja kreiranih za tu priliku od strane art direktora Santjaga Karaskile, dizajnera Kristijana Vidlika, Ester Li i Torbjorna Gudnasona u saradnji sa pomenutim dvojcem.

 

7. Karamelleriet

Slatko pakovanje za karamele

Bessermachen dizajnerski studio iz Kopenhagena kreirao je ovo iskreno lepo brendiranje i prateću ambalažu da bi dočarao estetiku ručno pravljenih karamela.

Napravljen je potpuno nov vizuelni identitet kompanije, od logotipa do izložbenog stalka i letaka. Karamelleriet su postigli da budu prepoznati kao vrednost u svetu karamela.

 

8. Svbscription

Dizajnirano za muškarce

Namenjen direktno muškom polu ovaj dizajn stiže iz firme RoAndCo Studio, stacionirane u Njujorku. Zasnovana na novoj temi svakog tromesečja Svbscriptions pakovanja uključuju stavke usmerene ka pojedincima sa izraženim interesovanjem za dizajn, kulturu i kvalitet.

„Za svoj debitatntski nastup klijent je tražio pakovanje koje će biti lepo, praktično i vanvremenski ikonično. Spakovali smo predmete u drvene sandučiće, zakucali ih i umotali u pak papir za transport“ kažu u RoAndCo.

 

9. Spine Vodka

Pakovanje do koske

Nemački dizajner Johanes Šulc stoji iza inspirativnog dizajna ambalaže za Spine Vodku. „U pitanju je privatni projekat započet posle mog diplomiranja na Školi međunarodnog komunikacijskog dizajna u Hamburgu. Spine je kvalitetan proizvod, baš kao i njegov dizajn, redukovan i jednostavan sa svesnim iščašenjem u osnovnoj poruci, kao i pamtljivim imenom koje se uklapa u projekat“ kaže on.

Kičmeni stub sa rebrima integrisan je u dizajn i poručuje da se radi o proizvodu „sa kičmom“, a 3D realizacija ga definitivno izdvaja u odnosu na 2D rešenja. „Prozirni stakleni materijal podvlači poruku da nemamo šta da krijemo“ zaključuje Šulc.

 

10. Water in a box

Novi pristup gašenju žeđi

Briga o okruženju donosi povećano odustajanje od plastike kao materijala pri dizajniranju ambalaže. Odličan primer za ovo je Vivid Water projekat Water in a box. Ovo je prva voda u UK spakovana u Tetra Pak kartonsku ambalažu. Budući da ne možete videti vodu unutar pakovanja dizajn i brending ovde dobijaju na značaju.

Brajtonska agencija Designate kreirala je jednostavan i čist dizajn, uz upotrebu plave i bele kolorne palete, sa dodatkom ikonice vodene kapi. Ovo je učinjeno sa željom da se na prvi pogled shvati da je u pitanju voda.

„Jednostavan dizajn naglašava čistoću  proizvoda i svežinu ukusa“ objašnjava Danijel Feg, kreativni direktor. „Logotip je ispisan Swiss Black slovima koja odaju pouzdanost i smelost novog brenda.“

 

11. Helvetica beer

Kad školski zadatak postane pivo

Sklonost ka pivu je zajednički imenitelj studenata na ovoj planeti. Zato ne iznenađuje mnogo podatak da je ova cool ambalaža školski projekat potpisan imenom Saša Kisčenko, student British Higher School of Art and Design.

Zadatak je bio kreiranje ambalaže tipografskimrešenjem. Kisčenko je izabrao da radi na švajcarskom pivu, samim tim nije morao puno da razmišlja o fontovima.

Prefinjen rad u centru ima veliku brojku koja označava procenat alkohola, sa malim švajcarskim krstom u gornjem desnom uglu. Srebrna i crna boja konzerve odgovara tipu piva spakovanom u nju. Jednostavan a predivan koncept koji bi sigurno naišao na topao prijem kod studenata ako ikada bude realizovan.

 

12. Görtz shoes

Sladak mazni prijatelj dečijih cipela

Ove ptice su delo dizajnerske firme Gurtlerbachmann GmbH. Napravljene su u svrhu promocije odelenja dečije obuće u Görtz radnjama. Tim je proizveo pet različitih papirnih ptica koje u kljunu drže malog obojenog crva – pertlu.

Svaka od papirnih ptica predstavlja jednu od nemačkih domaćih vrsta, od senice do kosa. Ambalaža ima funkciju dečije igračke, a takođe može biti i predmet koji se sakuplja kao deo kolekcije. Cilj dopadljivog dizajna bio je povećanje protoka mušterija kroz odelenje dečije obuće. Kao i promocija lojalti kartice.

Pertloptice su jednostavno briljantne, one unose boju, zabavu i kreativnost u iskustvo pri kupovini. Nije teško zamisliti kako se i deca i roditelji zaljubljuju u svoje nove ptičje prijatelje.

 

13. Mesnati papir za umotavanje

Kada poklon izgleda tako da poželiš da ga pojedeš

Oni su opet tu. Pošto su nas oduševili svojim burger papirom za poklone, vratili su se sa ultimativnim šnicla dizajnom papira za umotavanje poklona. Zovu se Gift Couture, ima ih dvoje i obožavaju hranu.

Sara Fej i Džastin Kolt su započeli svoj biznis u skromnom njujorškom stanu. Čizburger papir  je bio pilot projekat koji se odlično prodavao, a i još uvek se prodaje. To ih je navelo na ideju da svoju strast ka hrani pretoče u Kickstarter projekat.

Set izrađen u saradnji sa D&K Printing uključuje dva 25×21 inč lista šniclopapira, jedan list istih dimenzija sa printom daske za sečenje, jedan list belog mesarskog papira, kanap, tacnu za meso i dve etikete za poklone.

 

14. Festina časovnici

Proizvod u kesici vode?

Mnogi proizvodi praćeni su velikim rečima, ali samo neki imaju sposobnost da se dokažu na delu i pre nego što ih izvadite iz pakovanja. Plivanje protiv glavne struje je termin kojim bismo mogli opisati ono što je Festina uradila povodom plasmana svojih vodootpornih časovnika na mestu prodaje.

Providno pakovanje je napunjeno destilovanom vodom u koju je potopljen Festina Profundo časovnik. Genijalno rešenje ekipe Sholz and Friends govori vam sve što bi trebalo da znate o ovom modelu bez bespotrebnih reči.

Dizajn i art direkcija zasluga su Ralfa Šredera.

 

15. Chandon

Briljantno ograničeno izdanje

Nakon velikog uspeha njihovog American Summer limited edition bottles, Chandon penušava vina su kontaktirala londonsku agenciju Butterfly Cannon. Zadatak je bio kreiranje nove ograničene serije brendiranih boca. Uglađeni dizajn zadržao je eleganciju i razigranost originalnog koncepta, dok je „Americana“ pristup zamenjen globalno prepoznatljivom nautičkom temom. Na ovaj način je Evropa kao i ostatak neameričkog sveta mogao da se plakše poveže sa brendom.

„Prošlogodišnji dizajn je bio toliko uspešan da smo za svega nekoliko nedelja ostali bez zaliha. Kupci su bili oduševljeni“ kaže Morgan Robat, Chandon brend direktor. „Butterfly Cannon su još jednom uradili odličan posao i ubeđeni smo da će ovaj dizajn nadmašiti prethodni uspeh“. Boce su tokom leta dostupne u formatima 750ml i 187ml.

16. Thelma’s

Saturday Mfg dizajneri isporučili su toplo rešenje za kolače direktno iz rerne

Lana i Derek Luis, majka i sin, zajednički vode ketering firmu Thelma’s, specijalizovanu za dostavu kolača. Svakoga dana s ljubavlju peku čokoladne keksiće i ostale poslastice, i zatim ih tople isporučuju u ovom briljantnom pakovanju, čiji dizajn je inspirisan rernom.

„Prabaka Telma je odrasla u Monrou u Ajovi i bila je čuvena po svom umeću u pravljenju kolača. U čast njenog 108. rođendana naš klijent je pokrenuo projekat Thelma’s, isporuku sveže pečenih poslastica za razne događaje,“ objašnjavaju u agenciji Saturday Mfg. Oni su pomogli kreiranje brenda iz praktično ničega.

 

17. Nike Air

Inventivnost nasuprot klasične kutije za cipele

Ova obuća nosi titulu jednog od najuspešnijih dizajna u istoriji patika. Berlinska agencija Scholz & Friends se nije obazirala na klasičan dizajn kutija za cipele. Njihov pristup doneo je nešto sasvim novo u pakovanje sportske obuće.

Porilično se oslanjajući na Air koncept kreativni tim je smestio patike u hermetički zatvorenu plastičnu vrećicu napunjenu vazduhom. Uz naglašavanje koncepta vazdušnih jastuka karakterističnih za brend, novo pakovanje umanjuje rizik od oštećenja pri transportu.

18. Pakovanje eksera

Sprečavanje uzroka bola promišljenim dizajnom

Melisa Arčer, studentkinja umetnosti, uspela je da od dosadnog pakovanja za eksere na kilo napravi nešto što mami osmeh na lice posmatrača. Jednostavno ali pametno rešenje moguće je okačiti za pojas. Sa te pozicije ekseri su lako dostupni majstorskoj ruci, bez tradicionalnog zabadanja u jagodice ili pod nokte. Materijali i tipografija korišćeni pri dizajniranju dodali su notu prefinjenosti nečemu što se obično posmatra kao poprilično svakodnevna stvar.

 

19. McDonald’s krompirići

Legendarno pakovanje dobija dizajnerski pečat zahvaljujući Benu Frostu

Malo umetnosti ide kao odličan prilog uz hamburger. McDonald’s ima prepoznatljivu ambalažu u meri u kojoj ona to može biti. Ipak Ben Frost je rešio da malo uzburka stvari dodatkom crteža poznatih lica ikona pop kulture na crveno žutu kutiju.

 

20. Phantom cigare

Stari pomorski simboli ističu ovaj dizajn

Dizajner Aleks Pabian je pristupila izmeni brendiranja čuvenih cigara koristeći stare pomorske simbole i minimalizam. Ova umetnica poljskog porekla trenutno živi u Majamiju, na Floridi. Nedavno je angažovana na redizajnu Phantom ambalaže. Starinski izgled i ukupni osećaj izazvan promenom naišao je na sveopšte odobravanje u svetu dizajna, kao i  među ljubiteljima kvalitetnih cigara.

 

21. Onuma med

Medeno sladak dizajn

Japanski dizajn studio Akaoni Design je ovom ambalažom pružio divan primer ispravnosti principa „manje je više“. Rešenje je sastavljeno od teglice, jednostavnih nalepnica, klasičnog braon papira i uredno je ispečatirano toplim bojama. Art direkcija i dizajn odvijali su se pod upravom Motoki Koitabašija i očito je da je ovaj umetnik zna šta radi kada je u pitanju ostavljanje utiska o urednosti.

 

22. Half Acre pivo

Još jedan briljantan dizajn zanatskog piva

Half Acre Beer je proizvod čikaških zaljubljenika u pivarstvo. Phineas Jones je dizajner odgovoran za etikete sa kojih je nemoguće skloniti pogled. Nakon što je svako pivo pažljivo „skuvano“, pristupilo se dizajniranju etikete koja oslikava inspiraciju iz koje je ono nastalo. Od mačaka do robota, preko magaraca i cvetova, etikete su predivne, a nadamo se i pivo.

 

23. Kombucha Dog

Pakovanje nije ljubimac, ali ti ga može nabaviti

Dobra dela i dizajn savršeno pasuju jedno uz drugo. Ovde se radi o klasičnoj priči o napuštenim psima koja uključuje jogu, slikanje ljubimaca i advokate Lindzi Lohana. Koga sve to zanima neka googla sam. Ukoliko vam se neki od lepotana sa etiketa dopadne možete ga udomiti, uz kontakt preko navedenog sajta. Budite oprezni, verovatno ćete se zaljubiti u svakoga od njih.

 

24. Cerveceria Sagrada

Dobrodošli u svet meksičkih rvača

Corona je možda u svetu najpoznatije meksičko pivo, ali Cerveceria Sagrada svojom etiketom hvata duh, istoriju i razigrane boje Meksika na najbolji način. Luča Libre rvači i njihove maske bili su osnovna inspiracija dizajneru Hoze Guizaru prilikom razvijanja koncepta etikete za ovo popularno pivo.

Tokom pedesetih godina prošlog veka Luča Libre rvači imali su status narodnih heroja, ne samo u ringu već i u meksičkim stripovima i filmovima. Guizarove etikete nam predstavljaju maske nekih od najčuvenijih lučadora.

 

25. Gruia

Sirov dizajn

Ljubitelji sira i dizajna će pozdraviti odluku rumunskog proizvođača sireva Gruia da na svojim novim pakovanjima koristi tipografiju inspirisanu omiljenim mlečnim proizvodima.

Rumunska agencija Gavrila&Asociatii kreirala je ovo rešenje po nalogu lidera u distribuciji smrznute hrane, Macromex-a. Novi mlečni brend je želeo, a i uspeo, da postane hit među zaljubljenicima u dobro dizajniranu ambalažu. Klijent je zahtevao upotrebu drvenih tekstura radi naglašavanja prirodnosti.

 

26. Forbes & Lewis

Pažljiva upotreba tipografije dovodi do prefinjenosti

Grafički dizajner Sem Luis Vindridž i Keti Forbs udružili su snage na lansiranju brenda korisnih sitnica napravljenih od kože i platna. Odajući počast svetskom modnom nasleđu i tradicionalnim stilovima, uspeli su da svoju ljubav prema zanatski izrađenim predmetima, i svim starim i iznošenim stvarima, uklope sa savremenim idejama.

Vindridž i Forbs su imali potpunu kreativnu kontrolu nad svim fazama projekta, od smišljanja samog proizvoda do izrade etikete. Uz dizajniranje dva logotipa, izradu sajta i point of sale materijala, ovaj par je posebnu pažnju posvetio pakovanju proizvoda. Kao i sami proizvodi, Forbes & Lewis kutije nude klasični vanvremenski osećaj i dolaze u kompletu sa trakom i pamučnom vrećicom koja ih štiti od prašine.

 

27. Morrisons

Love in a Cup, pakovanje za nežnost

Postoji način za pretvaranje standardno jeftinog proizvoda u predmet visoke vrednosti. Ime te vradžbine je: dobar dizajn pakovanja. Povezivanjem zaljubljenosti sa ljubavi prema čaju ovo pakovanje, dizajnirano za UK lanac supermarketa Morrisons, je iskoristilo taj način.

Elmwood je agencija iz Lidsa, a stavljanje pet različitih romantičnih poruka na etikete vrećica sa čajem je bila njihova ideja. Svakom novom šoljicom voljenoj osobi možete poslati novu poruku. Rukom iscrtani i ispisani, crteži i tipografija, dodatno izdvajaju ovu ambalažu.

 

28. Stranger&Stranger Spirit No 13

Alkohol spakovan i umotan stare novine, budi radost

Stranger&Stranger su gurui dizajniranja ambalaže za različite napitke. Spirit No 13 je ograničena serija boca namenjenih poklanjanju u praznične dane. Etiketa je verovatno jedna od onih sa najviše detalja koje ste videli do sada, a uz starinski izgled ona sadrži više od 500 reči. Povrh svega boca je umotana u za tu svrhu posebno štampane novine, što daje dodatni „moonshine“ fazon celoj priči.

 

29. Face Cups

Zastrašujuće simpatično

Džes Gambroni je kreirao seriju ilustrovanih čaša tokom popodnevnih sastanaka u nemačkom dizajn studiu Deutsch Design Work. Ubrzo su postale popularne među njegovim prijateljima što ga je podstaklo da pokuša da ih plasira nekom od lanaca kafeterija. Ovo pakovanje dokazuje da žvrljanje može dovesti do odličnih ideja.

 

30. Smirnoff Caipiroska

Što je interaktivnije to će ga više voleti

Mnogi proizvođači alkoholnih pića uključuju voće u dizajn svojih proizvoda. Međutim J. Walter Thompson je prvi koji je to uradio efektno sa novom Smirnoff bocom za ljuštenje. Pakovanje direktno govori kupcu o kom se ukusu radi i uz to sugeriše da je pravljeno od prirodnih proizvoda, a ne da je rezultat masovne produkcije.

 

31. H&M poklon pakovanje

Suptilni dodir dodaje stil

Koncept je razvila Lin Gustavson i od mnogih sličnih pakovanja za poklone ga izdvajaju upotreba smelijih boja i H&M etiketa, koje ga čine uočljivijim i realističnijim.

 

32. Origami vrećice za čaj

Kobinacija japanskog nasleđa

Natalija Ponomareva je ovim dizajnom dodala ekstra notu lepote umetnosti spremanja čaja, spajajući pritom dve tradicionalne japanske crte, origami i čaj. Iako je projekat trenutno tek u fazi koncepta, potencijal je očit a potrebna ulaganja za realizaciju nisu astronomska.

 

33. Point G

Lepo, svrsishodno, provokativno

Chez Valois je francuska dizajn agencija koja je svesno išla na provokaciju upotrebom imena koje u prevodu sa francuskog označava G tačku. Jednostavne i dopadljive ilustracije na kutiji koja se lako otvara čine ovu ambalažu lepom i lako upotrebljivom. Možda nije inovativno, ali forma ovde prati funkciju što je prvo pravilo dobrog dizajna.

34. Osvežavajuća filmska inspiracija

Pulp fiction bez pulpe

Vudi Harington je kreirao ovu seriju gaziranih napitaka inspirisanih nazivima čuvenih filmova. Fiktivna kompanija pod imenom Pulp Friction je tako postala bogatija za pića pod imenom „Dial M for Mango“ i „Silence of the Limes“. I najoštriji filmski kritičari neće imati zamerki na to, pogotovo uz dodatak zanimljivih isečaka iz originalnih filmova.

 

35. Cvetna bašta

Kese – čuvari okoline

Mnogi specijalizovani garden centri pakuju svoje proizvode u plastične kese, što je u direktnom sukobu sa baštovanstvom kao idejom očuvanja prirode. Uz to biljke najčešće budu oštećene. Milena Vlodarčik je smislila pametno rešenje. Napravljeno od biorazgradivog kartona, ovo pakovanje omogućava direktan uvid u stanje biljke pri kupovini i transportu, a cela transakcija ostavlja minimalni ugljenični otisak.

 

36. Mleko

Pakuj kao što govoriš

Evo dokaza da i običan karton mleka može biti cool. Agencija Visual Advice je uspela da svoje rešenje dovede na dimenzije standardnog dvolitarskog pakovanja. U širem kontekstu posmatrano ova ambalaža bi mogla biti shvaćena i kao pomoćno učilo u nastavi engleskog, ako bi se isti princip primenio na ostale svakodnevno upotrebljavane proizvode.

 

37. Sokovi sa korom

Popiti bez ljuštenja

Naoto Fukasava je autor inovativnog pakovanja za sokove, trenutno dostupnog samo u Japanu. Ovo je sledeći korak u predstavljanju opipljive veze između voća i voćnog soka. Za sada je ambalaža izrađena za tri ukusa: kivi, jagoda i banana.

 

38. Scanwood

Mudro ukazivanje na održivost

Danski vodeći proizvođač drvenog pribora za jelo, Scanwood, je u stalnoj potrazi za novim načinima prodaje svojih proizvoda. Njihov pristup proizvodnji od održivih prirodnih materijala je jasno pokazan na ambalaži. Korenov sistem i lišće čine da sve izgleda realsitično živo, uz to sažimajući i prenoseći poruku koju kompanija želi da nam pošalje.

 

39. WFP boje

Glasno obraćanje potrošaču

Mala finska kompanija je angažovala agenciju Reynolds and Reyner. Njihovo rešenje je vizuelni prikaz principa „radi ono što kaže“. Ovaj efekat je veoma koristan za kupca pošto ga jednostavno i brzo upućuje u prirodu materijala na kome je boja primenjiva. Željena nijansa je jasno istaknuta bojom ambalaže, tako da je mogućnost greške sasvim otklonjena.

 

40. Sports Line

Kolorno kodiranje u službi jasnoće

Santi Šiue je autor sistema kolornog kodiranja čija primena olakšava izbor potrošaču. On se odlučuje za proizvod u skladu sa svojim potrebama a upotreba materijala neškodljivih za okolinu samo pojačava svest o dobrom izboru. Oblikom se ovo pakovanje takođe izdvaja, čemu doprinose i vibrantne nijanse.

 

41. NYC Spaghetti

Visoko dostignuće

Kreiranje formi od linija je otišlo u neočekivanom pravcu, što je studentu Aleksu Krimeru donelo nagradu za dizajn. Dno kutije sadrži oblik istovetan onom koji vidimo na vrhu. Zahvaljujući tome špagete stoje oblikovane u prepoznatljivi oblakoder.

 

42. Pakovanje slušalica

Mala promena – velika razlika

Korin Pant je kreirala ambalažu za slušalice pokazujući kako mala izmena može da dovede do zančajne razlike. Koristeći formu osmine note postigla je instant povezivanje potrošača sa proizvodom. Izbor kolora sveden na crnu i belu pojačava osnovnu zamisao, posledica je povećana prodaja, što i jeste krajnji cilj.

 

43. Görtz, kese sa pertlama

Unapređivanje kesa ima smisla

Prva potpuno razgradiva i reciklabilna kesa za cipele delo je agencije „thjink“, i puna je inovativnosti. Oslobađajući se nepoželjne plastične ručke  i uvodeći pertle kao zamenu, ovo pakovanje poprilično menja predstavu o tome šta je zapravo kesa za kupovinu. Uz to dobijate besplatan par pertli, što je sasvim fino.

 

44. Scratch

Revolucija u gotovim obrocima

Fil Pinel je započeo projekat Scratch Food sa idejom da izmeni lošu sliku o gotovim obrocima. Uz podršku svog prijatelja Aleksa, i organizacija Princes Trust i Foundation for Social Enterpreneurs, Scratch Meals u se pojavili na pijacama. Zadivljujuća ambalaža dizajnersko je delo Stefana Brenana.

 

45. Two Hoots

Namenjeno mlađoj publici

Megan Braun je dizajner iz Perta, a ova etiketa je kreirana za vina poznata pod imenom Two Hoots. U brifu joj je rečeno da nova kolekcija vina za ciljnu grupu ima mladu bezbrižnu i zabavi sklonu populaciju od 20 – 35 godina. Karakter svake sove je pravljen prema karakterisitkama vina, teksture i boje su preuzete sa različitog drveća.

 

46. Magneti sa državnim mapama

Dizajn inspirisan slagalicom

Met Hornung iz Bureau of Betterment i Greg Džons iz FiftyFour Fourty udružili su snage na izradi ovog zapanjujuće dopadljivog pakovanja. Inspirisani starim slagalicama, rađenim pomoću ručne testerice, napravili su set međusobno uklopivih mapa američkih država. Materijal koji su koristili je sendvič varijanta sa kartonom spolja i lesonitom boje uglja unutra. Da bi naglasili karakteristike svake od država pridodali su mali letak sa pomena vrednim geografskim činjenicama.

 

47. Fox and Rabbit

Smela upotreba kolorita

Diplomac Ting Sia je osoba odgovorna za ovaj slatko uvrnuti primer dizajna ambalaže. Namenjen mladim parovima profesionalaca i njihovih prefinjenih boljih polovina, brend nalazi inspiraciju u odnosu između prepredene i lukave lisice i živahnog bezazlenog zeca. Smela upotreba kolora je za svaku pohvalu.

 

48. Pasta la Vista

Razveselite svoju kuhinju

Andrej Gorkovenko je uz korišćenje radova različitih ilustrartora dizajnirao pakovanje za kućno pravljenu pastu. Crteži šefova su dopadljivi a rešenje kojim pasta izgleda kao kosa posle otvaranja pakovanja je veoma dobro promišljeno. Definitivan način za veselu kuhinju.

 

49. Poilu četke za farbanje

Četka ili brada?

Odličan primer dizajna ambalaže urađen je za Poilu četke i nudi funkciju spajanja dve četke zajedno jednim obostrano odštampanim komadom kartona. Prirodne dlake nekih četki su obojene tako da podsećaju na bradu i brkove. Uz to je na rešenju upotrebljena i fantastična tipografija na vrhu drške.

 

50. Minus The Bear: Steel and Blood

Prvo mašinska obrada, zatim ručna dorada

ACDSleeve su u svetu indi muzike poznati kao jedna od najboljih dizajnerskih agencija kada su omoti albuma u pitanju. Od CD-a do vinila ovi momci svakom izdanju pristupaju na besprekoran način zbog koga ćete kupiti album, čak iako ne volite taj bend.

Prvi sedmoinčni vinil za grupu Minus The Bear je propraćen omotom napravljenim od debljeg kartona nego što je onaj upotrebljen za standardni CD slipcase. Prosečeni omot dolazi preko odštampanog unutrašnjeg mekšeg omota. Rezanje je obavljeno mašinski a ostatak posla je izveden ručno.

 

51. Flash Fiction Matchbooks

Svaka je priča za sebe

Vudi Harington je dizajnirao ovu seriju kutija za šibice. Zadatak se sastojao u kreiranju kampanjskog materijala za izdavača serije fantastičnih priča. Vudi je izabrao devet priča iz Lu Bičovih „420 karaktera“ i pretvorio ih u malena pakovanja šibica. Svaki naslov, ispisi, kolorna paleta i ilustracije direktno su povezane sa detaljima izabranih priča.

 

52. TeaPee

Ukloni šaru i skuvaj čaj

Sofi Pepin, kanadska studentkinja dizajana, je inspiraciju za ovu kreaciju pronašla u starosedeocima američkog kontinenta i njihovom tradicionalnom šatoru, tipiju. Šare preuzete iz nasleđa lokalnih plemena su pametno ukomponovane u tračicu čijim se uklanjanjem oslobađa kesica čaja.

 

53. Parmesan Pencils

Srebrna Epica nagrada za agenciju Kolle Rebbe

Uzmite Parmesan Pencil (parmezan olovka) naoštrite je pomoću priloženog rezača i vaše jelo je posuto svežim sirom. Kolle Rebbe je agencija smeštena u Nemačkoj i ponose se time što malim proizvođačima delikatesa pružaju podršku svojim kreativnim idejama. Za ovu su osvojili srebrnu Epica nagradu.

 

54. Pakovanje portfolia

Neka se vaš portfolio izdvoji iz mnoštva

Wallpaper Mag na svoju adresu dobija stotine portfolia nedeljno, najveći broj završi nepregledan na nekoj polici. Greg Strejt i THINK Packaging su napali ovaj problem sa idejom da privuku pažnju primaoca. Izgleda da je magija uspela, ko ne bi poželeo da otvori ovo?

 

55. Moćni plodovi

Fokus na doživljaj i funkcionalnost

Maija Rozenfeld još uvek studira dizajn na Pratt Institute ali je to nije omelo u kreiranju ove prelepe ambalaže za pistaće. Sa ovakvim pristupom možemo biti sigurni da se njen razvoj kreće u pravom smeru.

Njen komentar je sledeći: „Najbitniji deo misaonog toka pri radu na rešenju bio je fokusiranje na doživljaj proizvoda od strane potrošača kao i na funkcionalnost. Namera mi je bila da grafički dočaram hrskavost pistaća, odatle potreba za rukom pisanim slovima.“

 

56. Safari Friends Collection

Kada bi i naša hrana mogla ovako da izgleda

Kada su u kompaniji Fisher Price rešili da lansiraju novu seriju posuda za hranu za bebe nisu štedeli na talentu. Delo američkog dizajnera Dejva Piketa svojom jednostavnom grafikom i materijalima svedoči o održivosti ovog proizvoda. Odličan izbor boja i nijansi, slatke životinjske figure, sve je baš kako bi trebalo da bude.

 

57. Nuts.com

Redizajn ih čini boljim nego ikada do sada

Nuts.com su, kako im i ime kaže, online trgovci svim vrstama koštunjavih plodova, od kikirikija, pistaća, indijskih oraha do badema i pinjola, u soljenim, nesoljenim i organskim verzijama. Kada su konačno uspeli da sebi osiguraju the nuts.com URL zamolili su Majkla Bieruta iz agencije Pentagram da kreira nov identitet i dizajn pakovanja, koji bi im pomogao da uspostave poziciju na tržištu kao brend različit od ostalih.

 

58. Fruita Blanch

Atipus je dizajnom naglasio bogatstvo tradicije

Ponekad je sasvim u redu kada se ambalaža vrati korenima, ponekad je manje u stvari više. Oba navedena „ponekad“ su u slučaju španskog brenda Fruita Blanch dobila potvrdu. Agencija Atipus je razvila set raznovrsnih etiketa u različitim dimenzijama koje odgovaraju svakoj tegli. Svaka etiketa maksimalno otkriva i naglašava prirodno poreklo sadržaja tegle.

Pin It

Comments are closed.