5 logotipa koji su izdržali test vremena

Ako nije pokvareno, ne popravljaj! Evo pet primera logotipa kojima definitivno ne treba redizajn.

Veliki logo dizajn, znači brend, prepoznatljiv je već na prvi pogled. Međutim, čak i neki od najvećih svetskih brendova teško odolevaju čineći kompletan remont svojih logotipakao uobičajenu stvar.

Ovo je često sila navike- markentiška taktika koja prenosi da li se nešto promenilo, ili da li je brend ”još uvek relevantan „ u modernom dobu. Neki klasični logotipi, međutim, zahtevaju takav autoritet, da bi bilo jako potrebno ili hrabro ili čak jako glupo pokušati da ih zamenimo.

Evo pet takvih logo dizajna, koji su ostali na istom mestu decenijama, uz malo podešavanja, i  do dana današnjeg imaju velikog uticaja.

 

1. Coca- Cola

 coca cola dizajn logoa

 

 

 

 

Logotip Coca- Cola je nastao 1885 od strane Mark Mason Robinson-a, koji je bio knjigovođa kompanije u to vreme, Robinson dobija glavnu ulogu u oglašavanju. Pismo koje on koristi se zove Spencerian script, koji je bio popularan font knjigovođa tog vremena.

Coca- Cola natpis postaje jedan od najpriznatijih žigova na svetu. Tokom godina logotip je bio podložen malim izmenama, ali neznatno u poređenju sa svojim glavnim konkurentom Pepsi. Za razliku od svih promena koje je pretrpeo Pepsi, u logotipu Coca-Cola ima neke postojanosti koja upotpunjuje sliku.

 

2. Lyle’s Golden Syrup

 logo dizajn za sirup

 

 

 

 

 

 

 

U 2007. godini  Tate & Lyle je u Ginisovoj knjizi rekorda potvrđen kao najstariji brend na svetu, a jedan od njegovih najlegendarnijih proizvoda Lyle’s Golden Syrup je koristio isti dizajn ambalaže na svojim limenkama, skoro 130 godina. Zlatni sirup je izmišljen 1883, sa zaštićenim ’lavom i pčelom’ , kao dizajnom koji dolazi 20 godina kasnije, 1904.

 Za one koji nisu prisustvovali nedeljnoj školi, dizajn može da izgleda malo čudno. To je zapravo referenca na Biblijsku priču, u kojoj je Samson putovao u potrazi za ženom. Na putu je ubio lava, a kada je prošao istim mestom na povratku, primetio je da je roj pčela formirao češalj meda u polutkama. Samson je kasnije pretvorio ovo u zagonetku: “  Od onog koji jede jako meso, stvara se snažna slatkoća.”

3. Campbell’s supa

 dizajn logoa campbell

 

Rođena 1869, Campbell soup je  kompanija, sa svojom čuvenom crveno-belom etiketom, ostaje sortirana u američkoj kuhinji i kulturi, a njeni proizvodi se prodaju u 120 zemalja širom sveta.

 

Prvobitno, etiketa je bila narandžasta i plava, zatim 1898, Herberton L Williams, koji je postao blagajnik kompanije, kontrolor, kao i pomoćnik generalnog direktora, gledao je fudbalsku utakmicu na kojoj je Cornell igrao u crvenim i belim uniformama. Bio je toliko obuzet tom šemom boja, da je predlozio da je usvoji za limenku supe.

 

Campbell skrip font logotipa, je veoma sličan potpisu Joseph-a Campbell-a. Rukopis fonta je koršćen da privuče domaćice tog vremena, jer je strašno podsećao na ručno pisane recepte.

 

1962, pop-art grupa Andy Warhola, potvrdila je centralnu ulogu ovog brenda u američkoj kulturi, slikanjem serije ’32 Campbell soup limenke’.

 

4. Absolut vodka

 dizajn etikete

Švedski brend vodke Absolut je prvi put osnovan 1879, od stane Lars Olsson Smith-a. 1979 je uvedena na globalno tržište sa ovim logotipom ikona, koja je na snazi i danas. Ipak, iako logo dizajn ostaje netaknut, kompanija je daleko od stidljivog kreiranja nove ambalaže i dizajna boca, kao i ova kompanija  u kojoj je dizajnirana 4 milion jedinstvena boca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Cadbury

 logo dizajn etiketa

Skript Cadbury logotipa je prvobitno bio zasnovan na potpisu William Cadbury-a ( unuka John-a Cadbury-a), a prvi put je viđen na transportnoj floti 1921. Prvobitni logo je bio veoma tanak i jedva prepoznatljiv. Tada je pojednostavljen i učinjen hrabrijim 1961, a u osnovi ostaje isti od 1951.

Pin It

Comments are closed.