34 saveta za dizajn logotipa

01 April 2013 | logo dizajn | Tags: , ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logotipi su svuda oko nas. Logotipi služe da opišu preduzeće ili proizvod; za klijenta oni su tačka prepoznavanja gde se njegov brend nalazi; a za nas dizajnere oni predstavljaju izazov koji uključuje mišljenja naših klijenata u jednu grafiku.

Nije ni čudo, onda, sto imaju toliko značajnu ulogu u nasim životima. U vremenu u kome svi moraju da imaju sajt za podršku svojih proizvoda , usluga ili kompanija koja stoji iza njega, potražnja za logo dizajnom nikad nije bila veća.

Više logotipa nego ranije je na tržištu i sa tim je izazov kako biti drugačiji.  Kako ćemo stvoriti nesto originalno što nas izdvaja u moru identiteta? I kako smo brzo kreirali nešto zadržavajuci kvalitet?

U ovom članku, prvo ćemo pogledati osnovne principe stvaranja logotipa I podeliti neke savete u kreiranju procesa I dizajna.

 

1. Traganje za publikom

 

 

 

 

 

 

Logotip nije samo nešto što lepo izgleda, on mora da komunicira i da prenese poruku brenda.  Dizajniranje logotipa nije samo  vizuelno stvaranje.  Šta radiš, gde učestvujes, je zapravo ono kako se razvija,  komunicira i pozicionira brend.  To, dakle, znači da prvi korak u dizajniranju logotipa ne bi trebao da bude o dizajnu, već o istraživanju ovih koncepata.

Vaše tumačenje brenda može biti različito od njihovog, pa se uključivanje klijenta uvek preporučuje u ranoj fazi, i važno je da poruka mora biti jasna pre nego što kreiranje počne da se odvija.

 

2. Zaronite u brend

Pre nego što počnete da skicirate ideje za logotip, provedite izvesno vreme sastavljajući ekvivalent  M15 dosijea o brendu vašeg klijenta , ko su, čime se bave, i sa kog su područja.

Pogledajte njihov prethodni logotip i zapitajte se šta za njih od toga ne predstavlja brend.
Zatim sastavite “da i ne” spisak pre nego što uđete u kreativni proces.

 

 

3. Online istraživanje

Moose Logo je veliki istraživački resurs.

Dve velike polazne tačke za online istraživenje logo dizajna su Logo Moose i Logo Gala.  Jedna stvar koju treba imati na umu je znati kada treba zaustaviti istraživanje logotipa.  Najbolje je pogledati šta je I šta nije prošlo od 10 relevantnih logotipa, nego preplaviti sebe sa 50 novih.

 

 

 

 

 

 

4. Ne dozvolite da klijenti diktiraju

Tačka 2 ne znači da treba da radite samo ono što vam klijent govori. Pogledajte na brief koji vam je poslao vaš klijent i počećete da postavljate pitanja o bilo kakvim nejasnoćama , a mozda ćete to i kratko beležiti.
“Logo treba da bude slikovni (iconic)” I “ Logo treba da bude nezaboravan (memorable)” su dve izuzetno kliše fraze , koje treba da podstaknu vašeg klijenta.
Čovek koji šutira kokošku, obučen u oca Božica, je nezaboravan, ali iz pogrešnih razloga. Dakle, kao I  sa svim naručenim dizajnerskim poslovima, morate da upravljate očekivanjima svog klijenta, postavite realne ciljeve I saznate sta vaš rad treba da prenese.  Logotip postaje ikonički I nezaboravan, ukoliko nije kreiran na pogrešan način.

 

5. Napravite skice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristite olovku i tablu pre uključivanja računara.  Picture credit: Ben Powell atwww.gogetcreative.co.uk

Dobro razumeti sta treba saopštiti , na prvim skicama, često bi trebalo da koristite olovku i papir.  Ovo vam omogućava da eksperimentišete i da ne budete uhvaćeni u sitnim detaljima.

Primamljivo je direktno preći na racunar, ali Ben Powell savetuje da  se oduprete nagonu. “Šta si prvo naučio da radiš, da koristiš računar ili olovku?” On pita retorički. “ Skiciranje je mnogo brži način da se dodje do osnovne ideje, čak I pre upotrebe Photoshop-a. Nije važno da li je slika pileta kompletno skicirana, ako ona pravilno izražava svoje ideje, a vi ih razumete.”

 

6. Tražiti inspiraciju

Ako se borite za ideje, pokušajte da pronadjete ključne reči u rečniku, ili tražeći Google sličice za inspiraciju. Ako zadržite skiciranu knjigu, onda pogledajte prethodne crteže, vi ste u obavezi da posedujete neiskorišćene ideje iz prethodnih projekata, tako da možda, već imate savršeno rešenje.

 

7. Napravite vektore

Vektori su dobri u fazi stvaranja logotipa.  Picture credit: Ben Powell atwww.gogetcreative.co.uk

Nakon skiciranja, neki dizajneri naprave progres, tako što urade više tehničkih crteža na papiru. Ali najbolji način, kako ćete se sačuvati bola I frustracije sa kasnijim verzijama vašeg logotipa je, svakako korišćenje vektora.  Evo, Illustrator CS6 ili bilo koja druga verzija CS5, CS3  je prijatelj u službi vaše kreacije, bez gubljenja na kvalitetu. Vi možete da copy-past-ujete vaš logotip u Photoshop-u kao “smart object” (opet, bez gubitka na kvalitetu), ako treba da ga iskombinujete sa drugim elementima.

 

8. Odaberite pismo

 

 

 

 

 

 

 

Microsoftov novi logo predstavlja trend u jasnoći I funkcionalnosti u tipografiji logotipa. Tipografija, je očigledno, centralni deo u dizajniranju logotipa. Postoje dve glavne rute koje možete izabrati: kreiranje sopstvenog prilagodjenog fonta, ili se prilagoditi već postojećem.

Ako kreirate prilagodjeni font, pokušajte da to ne izgeda previse moderno, jer moze brzo izbledeti.  Držite ga jednostavnim I čitljivim. Razmotrite reči koje ga oslikavaju, ako su neobične, onda bi jednostavna tipografija mogla biti najbolje rešenje, ako su reči uobičajene, to vam ostavlja više kreativnosti u smislu lakšeg prepoznavanja istih.

Prilagodjavanje postojećeg pisma

Nema pravila koje  kaže da treba da kreirate sopstveno pismo, mada razmotrite mogućnost prilagodjavanja postojećeg.

Uklanjanje, proširivanje ili spajanje delova pisama, dovoljno je da vaš projekat učini jedinstvenim.
Neverovatno koliko malo vam je potrebno da biste videli da su neka slova još uvek prepoznatljiva.

 

 

9. Izbegavati sistemske(gimmicky) fontove

Nemojte biti u iskušenju da kreirate logo koji će se izdvajati pomoću imitacije fontova.  Oni su ekvivalent uobičajene tipografije I zbog toga je većina njih besplatna.  U svrhu običnog profesionalizma, trebalo bi da ih izbegnete,  po svaku cenu.

Većina sistemskih fontova su previše fency, I najverovatnije se loše koriste na preko stotinu različitih jeftinih vizit karti, u ovom trenutku .  Kada je u pitanju dizajn logotipa, zadržite vaš font klasičnim I jednostavnim, izbegavajući preteranu ornamentiku vašeg logotipa.


 

10. Ime MOŽE da bude logotip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stilizovano pismo Victoria Inn logotipa

Možda ćete želeti da kreirate jednostavno rešenje logotipa za vašeg klijenta, tako što ćete koristiti snagu tipografije u službi logotipa.

Fontovi se pojavljuju u svim oblicima I veličinama, koji odjekuju drugačijom snagom ( tip ploče fonta, veliki I moćan), klasa I stil (fontovi sa elegantnim pismom ), razmišljanje unapred (tip koji je nagnut).

Pod uslovom kvaliteta fonta, bilo da je dogovoren ili ne, poklapa se kvalitet brenda, a vi se krećete ka cilju.

Dogovorena snažna tipografija za Unatittel Art Collective by Luke Prowse

 

 

11. Razmatranje tonova kao i boja

Logotip treba da postoji u crnoj i beloj varijanti, kao i u boji. Ako vaš logo dizajn koristi boju da prenese značenje, razmislite o tome kako on može da odražava smisao kada se boja ukloni iz logotipa.  Ponekad to može da znači promenu kontrasta izmedju različitih elemenata vašeg dizajna, tako da oni i dalje prenose značenje i ako su reprezentovani u jednom tonu.

 

12. Dizajn za određenu (posebnu) upotrebu

Vaš dizajn logotipa možda bi morao da se promeni  da bi funkcionisao na različitim medijima, kao što se prezentuje vez pamuka.

Kao što je ranije pomenuto, logotipi moraju biti čitljivi na svim medijima, na svim vrstama podloga uključujući i štampane medije, kao i internet , vez ili da se radi o ogromnom formatu kao što je bilbord. Ako ste se opredelili za složeni projekat, koji radi svoj posao u velikom formatu, možda ćete morati da ga pojednostavite ili smanjite u smislu zahtevne prezentacije. Jednom rečju logotip na bilbordu (veliki format) mora biti čitljiv isto tako kada se smani na 2cm x 2 cm, na vizit karti recimo ili na web-u kao neka ikonica.
Potpuno je uobičajeno da imate razne verzije nekog logotipa, znaka. Ako niste sigurni u vidljivost, prosto se igrajte uveličavajući ili smanjivajući logo na monitoru. Možete ga smanjiti i štampati na laserkom crno belom štampaču i na taj način uvideti da li ste napravili neku grešku. Takođe je dobro, ako pravite na primer privezak za kola od logotipa, da se posavetujete sa majstorom koji pravi priveske ili sa osobom iz proizvodnje. Ako na primer stavljate znak na neki brend sportske opreme, a niste sigurni u njegovu čitljivost, dobro se posavetujte sa stručnim licem. Ne zaboravite jednu stvar, to je vaš dizajn, mora da izgleda dobro. 🙂

 

 

 

 

13. Razmislite o prostoru oko logotipa

Jedan savet , obavezno ostavite tj. zaštitite prostor oko logotipa

U većini knjiga o brendu ćete naći dobre savete da zaštitite polje oko logotipa. Ovo je područje koje nikako ne bi trebalo biti okupirano od strane drugih sadržaja, koje treba da zaštiti integritet logotipa .  Kada dizajnirate logo, trebalo bi da razmislite o tome kako bi on trebao da se koristi.  Ako je , na primer, vaš dizajn namenjen da se posmatra preko slike, proverite da li ste ga predstavili klijentu na taj način, I navedite da bi trebalo da se prezentuje na ovaj način, svaki put kada bude upotrebljavan.

 

 

14. Negativan prostor efikasno iskoristite

Fed Ex logotip je dobro naveo primer  efikasnog korišćenja negativnog prostora u dizajnu logotipa

Neki od najboljih logotipa imaju skriveno značenje u  svom negativnom prostoru. Klasičan primer je Fed Ex logo koji je korišćen u kombinaciji slova E i x , kako bi formirali strelu u negativnom prostoru.  Postoje mnogi drugi savršeni primeri, gde logotip izgleda jednostavno na prvi pogled, ali u daljem ispitivanju otkriva zanimljive i dobro osmišljene detalje. Pokušajte da koristite ovaj princip, kako biste pridodali vrednost vašem logo dizajnu, ali nemojte da dodajete oblike likovnih elemenata u negativnom prostoru, samo zato što mozete! Morate naći smisao u tome! 🙂

 

15. Neka vaš dizajn bude aktivan, a ne pasivan

Tviter logo je transformisan godinama od statičke ptice do one koja leti , što ukazuje na pokret i kretanje.

Ako koristite uredjaj u okviru vašeg logotipa koji ga olakšava, razmislite o dodavanju osećaja pokreta u dizajnu. To ne znači da treba da dodate crtani oblik liniji kretanja, već razmisljajte o veličini, položaju i rotaciji elemenata  unutar vašeg dizajna.

Riba će izgledati u pokretu, ako je u skoku ili ako pliva, ali će izgledati statično ako je nacrtana sa jedne stane i kao takva montirana na zid. Takodje treba uzeti u obzir smer kretanja implicitnog.

Na Zapadu, kretanje ka levoj strani pozornice, sugeriše se unazad, kao regresivan pokret, dok se kretanje ka desnoj strani oceća kao progres i razmisljanje unapred.  Ova kultura razumevanja zasnovana je na tome, zato što čitamo s leva na desno.  Stvari se ipak mnogo razlikuju na Istoku, pa se potrudite da shvatite koje je vaše glavno tržiste.

 

16. Dizajniranje odgovarajuće varijante

 

Logotip mora da bude skladan u svim načinima primene.

Vaš logo je neverovatan, prelep I divan ali samo na vašem 24-inčnom full HD monitoru.  Skupite ga do 100 piksela, I šta ste uradili? Na toj brljotini, malo šta može da se dešifruje.

Eksperimentšsite sa svojim dizajnom  u različitim veličinama (vidi stavku broj 12).  Ako ih već imate na računaru , zumirajte ih da biste videli da li oni funkcionišu i kao male ikone I kada su preko celog ekrana.

Učinite ga čitljivim

Većini klijenata je potrebna vektorska verzija logotipa,  kako  bi mogli da imaju razmeru, iseku ga I ponovo oboje. Isto tako, potrebno vam je nešto što će biti čitljivo u najnižim imeniteljima medija, kao što je newsprint, koji je online program I radi na mobilnim uredjajima.

Kada imate nešto, odštampajte ga.  Štampana  verzija je isto tako važna kao I invertovana verzija vašeg logotipa I znaka.  Odštampajte veliki format i zalepite ga na zid ili ga postavite na pod. Posmatrajte ga onoliko vremena koliko vam je zaista potrebno dok ne utonete unutar njega.

Neštampajuće verzije

Kao što vam je štampa potrebna da biste došli do varijanti koje se pokazuju na kompjuterskim ekranima,  tako se koriste i mobilni uredjaji kao  ostali “realni svetovi” , bez obzira da li se radi o uniformi ili bilbordu na Old Trafordu.

Pokažite sve ove varijacije vašim klijentima, kako biste im ukazali na to kako mislite (ako je potrebno), njihov logotip može da se koristi I kao vrlo mali, čak i na poslovnom pismu.

Razmislite o kreiranju insignija verzije logotipa, kada ona zauzima mali prostor, ali jasan i u svim tonovima.  To je dug put dokazivanja vašem klijentu, koji će oni novčano vrednovati, a logotip se može svuda koristiti.

 

17. Oduzmi koliko god je to moguće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednostavan ali upečatljiv logotip od Luke Prowse za Trempsta donje rublje

Oduzimanje je velika tehnika za uklapanje viška svakog kreativnog stvaralaštva.  To znači da stalno sebi postavljate pitanja koja počinju sa : “ Da li ovaj logotip treba…?”,  “Da li to ima smisla?”, “Da li to odgovara najkraćoj varijanti?”, “Da li je ovo samopopustljivo? “.

Vremenom, većina logotipa će se pojednostaviti.  Wendy’s nedavni redizajn je najbolji primer

 

Ako ne možete da racionalizujete element koji je deo vašeg logo dizajna, šansa vam je da ga uklonite iz opšteg dela. Kada je vaš logotip najjednostavniji, verovatno je I najjaci.

 

 

 

 

18. Dizajniranje zaključane verzije

Logotip i slogan moraju da budu u harmoniji, kao i pojedinačno.  Logo dizajn često dolazi sa sloganom, koji prenosi poruku brenda.  Nike, na primer, ima svoj swoosh uredjaj, sa “Just do it”, koji se obično vidi ispod . Oba elementa mogu da egzistiraju odvojeno, ali kada su zajedno, tada se ovo naziva “zaključanom “ verzijom.  To je kada postoji kohezija izmedju oba elementa.

Kako se ovi elementi mogu videti odvojeno, pravilo je da zapamtite, da se ne oslanjate na slogan u smislu logotipa I obrnuto. Vaš logotip ne mora da bude vizuelno predstavljanje slogana, ali ova dva elementa bi morala da ukazuju “ na brend”.

 

 

19. Napravite svoj logotip koji će biti okrenut budućnosti

Redizajn Time-sovog novinskog dodatka, koji je dizajnirao Luke Prowse, pored umetničkog direktora Neville Brody I njihovog unutrašljeg uredjivačkog tima.

Većina logotipa se koriste dugi niz godina, tako da vodite računa da ne koristite “trenutno” pismo ili stil, koji mogu brzo da izblede.  Da ne bude previše doslovno: firma koja prodaje ploče, za 25 godina, može slati ljude u svemir.  Većina identiteta kao što su Shell i Kellogg,  su se promenile tokom vremena, ali su zadržale svoj vanvremenski brend, osvežavajući i modernizujući svoju tipografiju.  Trebalo bi da postoje elementi na logotipu koji su trajni, ali budite svesni da njegove druge aspekte treba prilagoditi budućnosti, kao još nepoznatom vizuelnom formatu.

 

 

 

20. Nemojte mešati “logotip” sa “brendom”

Deo veće slike logo dizajna Wolffa Olinsa , u svrsi Olimpijskih igara 2012.

“ Logotip nije samo brend” , je najčesći savet  kada se krene u kreiranje identiteta kompanije.

Logo dizajn Olimpijskih igara 2012, koje je dizajnirao Wolff Olins, bio je izrugan kada se pojavio 2007. godine. Uglavnom je to bilo zbog medijskog ograničenja, što je značilo da se nije moglo objasniti ni pokazati kako je logo trebao da se koristi, kao deo uspešnog Londonskog Brenda, a ne držati ga nužno u izolaciji.

Ako predstavljate logotip, koji će ulavnom biti vidjen “zaključan” , sa sloganom ili dugim vizuelnim segmentom, onda morate pokazati primere na početku prezentacije.

 

21. Odaberite pravi ton

Primer su tri tipa, po Luke Prowse-u:  autoritativni, prijatan I zabavan.
Zamislite da ste u potrazi za online računovodjama I došli ste do firme koja se zove Harewood’s Accounting Services, čiji je logo dizajn sačinjen od pisma crnih crtica, sa slikom zeca koji sedi na dasci od drveta. Bili biste sumnjičavi , u smislu, da li vredi ovako nešto shvatiti ozbiljno.  Ova firma može da bude pohvaljena više puta, od strane srećnih, solventnih klijenata, ali takav logotip ne bi bio inspirativan ni poverljiv  za usluge koje oni pružaju.

Logo predstavlja biznis profesionalizam, gde jedva vidljivoj šali nije mesto.  Zato, koristite fontove koji sumiraju “raspoloženje brenda”.

 

 

22. Pokažite svoj logo dizajn

Kudawarin logo je bio nezaboravan iz pogrešnih razloga

Sasvim malo nas će pamtiti japansku apoteku od pre par godina, čiji logo je dobio svetsko priznanje, tako što je poprilično bio nenamerno drzak. Vi biste se naravno složili da je logo dobar, i da nema mnogo ljudi u svetu prljavih misli. Ali budimo realni : kako možemo pogoditi da li će ovo naići na finalno odobrenje od stane klijenta.

Nakon što ste završili vaš logo dizajn, pošaljite ga vašim prijateljima i porodici da biste dobili povratnu informaciju. Posmatrajte to sa stane, i gledajte da li bi ste ga promenili.  Posmatrajte ga na sve moguće načine. Zatim ga pošaljite klijentu.  Sigurno ne biste želeli jos jednog Kudawaru u vašim rukama?

 

 

23. Držite se svojih uverenja


Redovna povratna informacija od klijenta je od ključnog značaja da bi se izbeglo  gubljenje bilo čijeg vremena.

Sheffield je zasnovao grafički korisnički interfejs, a dizajner Ben Powel l sugeriše: “ Jako je važno dobijati redovne povratne informacije od klijenta, ali je isto tako važno da ste vi dizajner i da ste zbog toga bili uposleni.”

“Čim klijent počne da sugeriše stvari poput : Hajde da tekst napravimo većim, probajte ovo pismo…, vaš znak postaje razuđen.  Vaš posao kao dizajnera je da napravite to jasnim od pocetka. “

 

 

24. Borba sa iskušenjem imitacije

Zapamtite, vaš logo će morati da se koristi u različitim veličinama i formatima.

Svi mi imamo svoje dizajn uzore i ponekad toliko želimo da imitiramo njihove stilove.  Oni kažu da je imitacija najiskreniji oblik laskanja. Medjutim, u stvarnom svetu, to je samo lenji način da se reši kreativni problem.

Zapitajte se da li je stil koji koristite prikladan za potrebe klijenta.  Da li oni zaista žele logotip koji ima isto pismo kao što je Saul Bass koristio za Quacker Oats sedamdesetih godina?

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Eksperimentišite

 Karlheinz Stockhausen's Aus dem Seben Tagen.logo se uvek pretapa a nikad ne ponavlja

Nemojte se ograničavati formalnim pojmovima šta logotip jeste ili šta logotip radi. Na primer, dizajner Luke Prowse se pojavio sa visokom upotrebom logotipa i Brenda kao identiteta muzičkog dogadjaja  Cut & Splice, proslavljajući eksperimentalnog kompozitora Karlheinz Stockhausen’s Aus dem Seben Tagen.

Poigravajući se sa životnom opsesijom  eksperimentalnog kompozitora “slučajno kontrolisan” , Luke je kreirao logo dizajn koji nikada nije dva puta isti, ni online ni digtalno štampan.  U logo formularu on se neprestano pretvara i pulsira, kao stalni, evoluirajući, komponovani zvuk.

Druga inkarnacija eksperimentalnog  Cut and Slice logotipa.

 

 

 

 

 

 

26. Ne pitajte klijenta da li mu se dopada

 

Kada je vaš logo završen, pokušajte da ne postavljate nejasna pitanja klijentu kao što su “ Da li vam se dopada? “, ili “ Šta mislite? “. To može zvučati kao da ga pitate da li više volite jabuke ili pomorandze.

Pitanja koja treba da postavljate su :“ Da li je to najsažetija varijanta?” I “ da li to predstavlja osnovne vrednosti Brenda?” . Ako oni izbegavaju pitanje i samo kazu da im se ne dopada, pitajte za detalje.  Uostalom, to je njihov brend i oni treba da znaju.

 

27. Kreirati tablu i pratiti je

Mogli biste ceo dan istraživati logotipe po knjigama i web sajtovima, po rezultatu primene. Samo neke od tih stavki dele slične vrednosti.  Pogledajte na vašem papiru i analizirajte šta nije uspešno u vezi sa ovim logotipima. Zatim rasporedite ove stavke o kojima pišemo, kao pravila, kao vodič za vaš jedinstven dizajn.

 

28. Napravite vodič logo stila


Channel 4 deteljno objašnjava kako se njegov logo stil ne može koristiti.

Stil vodič odredjuje način na koji logo može da se koristi, I obično obuhvata opcije u boji, veličinu, pozicioniranje, pismo i način na koji logotip egzistira na različitim pozadinama.  Pogledajte Channel 4 vodič stil, koji je odličan primer te vrste vodiča , koji bi trebalo da ima taj uspostavljeni cilj.

 

 

 

 

 

 

29. Šta bi knjiga standarda trebalo da obuhvata

Knjiga standarda treba da ilustruje sve moguće opcije boja za logotip.  To bi trebalo da obuhvati bilo koju Panton boju koja je korišćenja zajedno sa CMYK I RGB.  Ostale opcije koje treba da budu obuhvaćene su : boja i mono logotip na beloj boji , kako i crno-beloj tehnici na crnoj boji, i crno –beloj pozadini na slici. Kombinacija pozitiv-negativ.

Neki logotipi su uradjeni samo do odredjene veličine. To je možda zbog toga što postaju nečitki, ili jednostavno gube svoj uticaj. Odredite minimalnu veličinu vašeg logotipa i imajte u vidu kako on izgleda na ekranu, jer to može da se razlikuje od štampane verzije. Ponuditi alternative u pikselima.

Pozicija logotipa

Pozicioniranje vašeg logotipa ne mora biti u kjnizi standarda, ali u zavisnosti od stila i oblika vašeg dizajna , može biti na poziciji za koju smatrate da je najbolja. Na primer, može postojati pravilo da logo uvek mora da stoji u gornjem levom uglu na dizajnu vizit karti, memoranduma, pa čak flajera ili kataloga.

Razmotrite prostor oko logotipa i pokušajte da ga predočite bez upotrebe mernih jedinica.  Na primer , prostor oko logotipa bi trebalo da zauzima jednu četvrtinu svoje širine.  Ovo obezbedjuje da se bilo koja veličina logotipa pravilno koristi, a da se prostor može tačno i jednstavno izračunati.

slučaj gde i kad ne sme da se koristi

Ako iz bilo kojih razloga vaš logotip ne bi trebalo da se koristi, onda proverite da li ste to naveli. Glavni cilj knjige standarda je da vašem logotipu obezbedi doslednost i objasni kako logotip ne bi trebao da bude pogrešno protumačen I da to ilustruje na primerima.

 

30. Preuzmite dijagram logo dizajna

 

Još uvek niste sigurni odakle da počnete sa dizajnom logotipa? Nema problema.  Isporuka vodećih logotipa je svaki put praćenje korak po korak, u procesu sigurnog toka Johnson Banks-a.

 

31. Učinite vaš logo odgovarajućim

Ako će se vaš logo prvenstveno koristiti na sajtovima I aplikacijama, razmislite kako da ga napravite odgovarajućim.  Jednostavno smanjenje ili proširenje logotipa prema svom kontekstu, nije uvek najbolje rešenje.  Kako se sadržaj I mogućnosti uređaja povećavaju možda ćete morati da dodate dodatne detalje u grafiku logotipa.  Pogledajte ovu demonstraciju Anthony Calzadilla kako biste saznali više.

 

32. Pratite trendove

Obratiti pažnju na aktuene trendove ne znači robovati njima. Ali na isti način, na koji biste trebali da prekršite pravilo, odbacivši trend (ili započeti novi) , morate ponovo da znate na čemu ste. Za brzo zaokruživanje aktuelnih trendova, vodič će vam biti ovaj članak.

 

33. Razmotrite tip(model) – u svrsi pristupa

Neki od najefikasnijih logotipa zasnovani su ni na čemu drugom, već na dovitljivoj upotrebi  modela bez upotrebe grafike.  Usko vezano za vaše znanje iz tipografije, čitajući ovaj primer i proveravajući ga, inspiriše mnoge logo dizajnere širom sveta da kreiraju svoj sopstveni tip.

 

34. Ne pokušavajte da uradite previše

Ne pokušavajte da vaš logotip sve obuhvata: on ne mora da odražava svaki aspekt istorije kompanije, ili da pokaže ono što je u službi proizvoda.  Logotip kompjuterske kompanije ne mora da pokaže kompjuter ( Apple ne pokazuje). Logotip restorana ne mora da pokazuje hranu (Mc. Donalds) ne pokazuje.  Neka bude jednostavno.

 

tagovi:
insurance for holiday homes, best landlord insurance, holiday home house insurance, home property insurance

coffeesystem, espresso bestellen, günstige kaffeemaschinen, kaffee systeme, espresso point blue, Kaffeemaschinen, Kaffee bestellen, lavazza espresso point, Espresso System, Kaffeemaschine, espresso italia kapseln, Kaffeekapseln

Pin It

Comments are closed.