30 Neverovatno čitljivih serifnih fontova, koje preporučujemo u web dizajnu

12 April 2016 | tipografija,web dizajn

logo-dizajn-serifnifontovi1

 

Tipografija je jedna od glavnih komponenti web dizajna i izbor koji će font biti upotrebljen na sajtu, može imati velikog uticaja na izgled sajta i utisak koji će ostaviti kod korisnika.

Filozofija dizajna kaže da postoje različite vrste fontova koje se mogu koristiti u različite svrhe, kao na primer serifni fontovi koji se koriste za tektstove gde postoji mogućnost štampanja, dok se beserifni fontovi koriste za naslove koji imaju za cilj da ostave utisak. U ovom tekstu ćemo se skoncentrisati na čitljivost fontova za web, tako da ćemo koristiti serifne fontove, koji više prijaju ljudskom oku, zato se više upotrebljvaju.

Pre svega, daćemo vam instrukcije kako dodati fontove na vaš sajt.

Kako dodati Font na WordPress sajt?

Postoje dva načina uz pomoć kojih možete dodati fontove na vaš sajt. Prvi način uključuje neke promene u CSS kodu, a ukoliko se ne snalazite sa CSSom, tu je drugi način – plugin. Naša preporuka je plugin Use any font.

 

logo-dizajn-serifnifontovi2jpg

 

Ovaj plugin nam omogućava da dodamo bilo koji font na naš sajt uz jedinstven interfejs. U nastavku teksta ćemo nabrojati 30 fontova koji su najčitljiviji i najpogodniji za upotrebu na webu.

 

1.Calendas Plus

 

logo-dizajn-serifnifontovi3

 

Calendas Plus je dizajniran 2010 za potrebe projekta kalendar. Klasičan, elegantan font, dizajniran sa ciljem da bude čitljiv i kada su male veličine. Besplatan je.

 

2.Bitter Ht

 

logo-dizajn-serifnifontovi4

 

Bitter Ht je serifni font koji je po dizajnu boldovan. Koristi se u elektronskim knjigama, što znači da je čitljiv i na manjim rezolucijama. Takođe je besplatan.

 

3.Fritz

 

logo-dizajn-serifnifontovi5

 

Kao što možete da vidite, Fritz je unikatan font. Ima čitljiv, mehanički izgled, dostupan je u 4 kombinacije, sa različitim debljinama.

4.Cinzel

 

logo-dizajn-serifnifontovi6

 

Inspirisan poreklom Latinskog alfabeta, Cinizel je font koji je pravljen za biblioteku Googlea (što je garancija da je dobar).

 

5.Modum

logo-dizajn-serifnifontovi7

 

Modum je serifni font sa savremenim oblikom i dobitnih je nagrade za Font Meseca za april 2014.

 

6.Margot

logo-dizajn-serifnifontovi8

 

Margot je odličan font za stampu u malim veličinama, ali je odličan i za postere i neke veće simbole.

 

7.Medio

logo-dizajn-serifnifontovi9

 

Medio je elegantan serifni font koji kombinuje tanke i široke linije, što prouzrokuje jak utisak.

 

8.Ainslie

 

logo-dizajn-serifnifontovi10

 

Ainslie je zapravo poluserifni font, prvi ove vrste koji su kreirali Insignee Design.

 

9.Korneuburg Slab

logo-dizajn-serifnifontovi11

Korneuburg Slab je mekša verzija još jednog fonta korneuburg display. Dizajn fonta je inspirisan prolazima kod Korneuburga.

 

10.Aleo

logo-dizajn-serifnifontovi12

Aleo je elegantan pločastiserifni font koji je prepoznatljiv i čitljiv. Postoji šest različitih stilova , pogodan je za headere ili bitne naslove na sajtu.

 

11.Klinic Slab

logo-dizajn-serifnifontovi13

 

Još jedan pločasti font, koji je izrađivao jedan dizajner. Postoje četiri različite debljine i osam varijanti pogodan je i za štampanje i za web.

 

12.Bandera Textlogo-dizajn-serifnifontovi14

 

Bandera text je fleksibilan font jer se može koristiti na različitim mestima. Dostupan je u šest različitih debljina. Pored toga, klasično je dizajniran, ali nije zastareo.

 

13.Tryst

logo-dizajn-serifnifontovi15

Tryst je elegantan font, inspirisan tipografijom iz 18. veka. Slova su sofisticirana, lako čitljiva, a font je zbog kontrasta pogodan za prikaz na ekranima.

 

14.Fenix Std

logo-dizajn-serifnifontovi16

Fenix Std je font koji je jako temeljno dizajniran. Dizajniran je uz pomoć jakog kaligrafskog zamaha. Dostupan je po principu donacija.

 

15.Gaspar

logo-dizajn-serifnifontovi17

 

Gaspar je pločast serifni font, namenjen novinarskoj upotrebi. Kreator Carlos Alonso Costa je imao jasnu ideju, da kreira čitljiv font koji neće mnogo iritirati oko.

 

16.Butler

logo-dizajn-serifnifontovi18

 

Cilj Butlera je modernizacija stila serifnih fontova uz dodatak još jedne matrične familije fontova. Font je jako fleksibilan i zahvaljujući velikom kontrastu, pogodan za ekrane, elektronske knjige ili plakate.

 

17.Ethos

logo-dizajn-serifnifontovi19

 

Ethos je više od fonta – To je serifna familija fontova, koja ima 36 različitih stilova. To znači da se Ethos može implementirati u svaki tip dizajna.

 

18.Voga

logo-dizajn-serifnifontovi20

 

Voga je sexy (da, dobro ste pročitali) i elegantan font. Sa visokim i elegantnim slovima je idealan uzbor za modni časopis ili blog.

 

19.Meticulous Ariel

 

logo-dizajn-serifnifontovi21

Kad već pričamo o modi, pomenućemo i Meticulous Ariel. Nije uglađen kao Voga, ali svakako ostavlja jak utisak na korisnike, zahvaljujući jakom Evropskom tipografskom stilu.

 

20.Recia

logo-dizajn-serifnifontovi22

 

Recia je serifni font, dizajniran od strane Carlosa del Toroa, koristi se podjednako i za štampu i za prikaz na ekranima. Veoma je čitljiv bez obzira na situaciju u kojoj se koristi.

 

21.Henry

logo-dizajn-serifnifontovi23

Henry je serifni font sa klasičnim, prijatnim proporcijama, dizajniran od strane Matthieu Cortata. Slova su visoka sa uglastim ivicama, odlična su za upotrebu u elektronskim knjigama.

 

22.Stuart

logo-dizajn-serifnifontovi24

Stuart je još jedan font Matthieu Cortata. On je malo više izbalansiran, ima mekše ivice i bolji odnos između visine i širine slova. Pogodan je za sve vrste dizajna.

 

23.Andada

logo-dizajn-serifnifontovi25

Andada je pločast serifni fonst sa srednjim kontrastom i kao takav ostavlja čvrst utisak. Dobitnik je nagrade Ibero-America Design Biennial, a autor je Carolina Giovagnoli.

 

24.Borgia Pro

 

logo-dizajn-serifnifontovi26

Borgia Pro je serifna familija fontova koja sadrži osam fontova. Odličan je za štampu. Slova imaju sofisticiran izgled, pa su samim tim prijatna oku.

 

25.Calluna

logo-dizajn-serifnifontovi27

Zanimljivost je ta da je Calluna napravljena slučajno. Autor je isprobavao nešto u pauzama, dok je radio na drugom fontu, tako što je odlučio da isproba pun, pločasti serifni dizajn i tako je Calluna nastala.

 

26.Lora

logo-dizajn-serifnifontovi28

 

Lora je moderan serifni font, sa kaligrafskim korenima i sadrži dovoljno kontrasta da se može koristiti u dugim tekstovima. Uprkos tome što je dobar za štampu, najviše se koristi za prikaz na ekranima.

 

27.Roboto Slab

 

logo-dizajn-serifnifontovi29

Roboto slab je font sa mnogo karaktera. Sadrži geometrijske oblike, mehanički izgleda, ali u isto vreme prijatno za oko. Odličan je ukoliko želite da vaš tekst dobije tehnički izgled, a ipak ostane prijatan za oko.

 

28.Merrieweather

logo-dizajn-serifnifontovi30

 

Merriweather je serifni font dizajniran od strane Ebena Sorkina. Sadrži obimnu širinu, pažljivo odabrana slova i ivice. Odličan je za dizajn visoko čitljivog sadržaja.

 

29.Arvo

 

logo-dizajn-serifnifontovi31

 

Arvo je geometrijski pločast, serifni font koji sadrži četiri različite debljine. Sadrži jake nagibe koji zajedno sa zadradastim ivicama će vašem dizajnu dodati novu čvrstinu.

 

30.Vollkorn

logo-dizajn-serifnifontovi32

 

Volkorn je prvi font koji je Friedrich Althausen ikad dizajnirao i još uvek je u upotrebi nakon 11 godina. Dizajniran je za svakodnevnu upotrebu u štampi u na webu.

 

 

Pin It

Comments are closed.