12 pravila logo dizajna

23 May 2015 | logo dizajn

Ne dozvolite da vas jednostavnost nekih logotipa navede na pomisao da je njihovo kreiranje jednostavan zadatak. Postoje mnogi aspekti koje morate da uzmete u obzir kada pristupite ovom poslu.

Dizajn logotipa je pipav posao, ali postoje neka pravila i neka rešenja, kojih se moramo pridržavati i na koje bi trebalo da se ugledamo. Evo šta o tome kažu neki od vodećih dizajnera.

 1. Logotipi moraju da budu upotrebljivi u svim veličinama
  newnmelogo

Jednostavnost novog logoa NME muzičkog magazina od velike je pomoći njegovoj „skalabilnosti“.

„Odličan logotip mora da ima suptilnu ali interesantnu vizuelnu udicu, praćenu dobro razmotrenom upotrebom tipografije. I ono što je najbitnije, mora biti podjednako neodoljiv bilo da je veličine od 10 mm ili 10 m,“ reči su Pole Benson, partnera-osnivača u agenciji Form.

 

 1. Razmišljajte o kontekstu

„Logo obuhvata brend i oslikava njegov stav. Ali nema svoj zaseban život. On je zaokružen koherentnim sistemom identiteta i zaposednut ostalim elementima dizajna, poput tipografije, kolora, fotografije i tona obraćanja. U tome se krije glavna razlika između identifikacije i identiteta“, kaže Gabor Šrajer, kreativni direktor u Saffron consultants.

 

 1. Rešite se trikova

„Prava mešavina vanvremenske jednostavnosti je ključ dugovečnosti dizajna. Po pravilu, što je dizajn više umotan u trikove i stilističke zamke to će mu rok biti kraći,“ Bil Gardner, LogoLounge.

 

 1. Budite dosledni u jednostavnosti

„Dobar logo mora da bude jedinstven, sa jasnom i jednostavnom porukom. Mora da ima sopstvenu ličnost, kao i da izazove reakciju kod posmatrača. Ukoliko ne možete nešto da iskažete na jednostavan način onda možda ne bi ni trebalo to da govorite“- Ariel de Lisio, grafički dizajner, Negro Nouveau.

 

 1. Probajte sa tipografijom pravljenom po meri
  Corporate-Cadbury-logo-

Karakteristična tipografija Cadbury logotipa je prepoznatljiva i pamtljiva na prvu loptu.

„Tipografija pravljena za tačno određenu priliku je odličan način za uspostavljanje tona obraćanja, pogotovo zato što je niko drugi ne koristi. Možda i jeste malo skuplja, ali ne onoliko koliko je to nekada koštalo“ – Majkl Džonson, kreativni direktor, johnson banks.

 

 1. U pitanju je lična stvar

„Savršen logo ne može da postoji bez odličnog sadržaja. Jedini način da logo dostigne savršenstvo je da njegova publika oseti snažnu povezanost sa sadržajem brenda, njegovom ličnošću i glasom. Ukoliko je ta veza između potrošača i brenda dovoljno jaka, logo je ili slavljen i smeo, ili je suptilan i samouveren pa se i ne primećuje toliko“ – Bob Sanderson

 

 1. Koristi vektore

„Samo jednostavno. Isuviše detalja će učiniti da logo bude pretrpan i nejasan. Ukoliko nije lako pamtljiv, promašili ste celu svrhu postojanja logotipa. I uvek ga kreirajte kao vektor, na taj način veličina nikada neće biti problem“ – Anneli Olander, freelance ilustrator

 

 1. Ličnost je bitna
  itvlogo

Šta god da mislite o ITV logotipu ne možete da poreknete da ima ličnost.

„Neki od ključnih sastojaka su očigledni: odlična tipografija, skalabilnost, prilagodljivost različitim situacijama, i naravno relevantna povezanost sa brendom koji predstavlja. Obožavamo logotipe sa sopstvenom ličnošću, one koji imaju izvestan „a-ha“ element: nešto pametno, iznenađujuće, što povezuje sve ostale elemente zajedno“ – Natan Strandberg, EightHourDay.

 

 1. Mnogostranost pobeđuje

„Savršen logotip je mnogostruko upotrebljiv. Čitljiv je u sekundi i lako se pamti. Podjednako dobro izgleda na vizitkarti kao i na bilbordu, a čitljiv je i u crno-beloj štampi, čak iako je verzija u boji u primarnoj upotrebi. Najbolji logotipi takođe mogu da simultano prikažu dve odvojene ideje ili simbola“ – Ronald J. Kala II, kreativni direktor, CMYK Magazine.

 

 1. Britkost i inovativnost

„Zbilja ne mislim da postoji ultimativni odgovor na ovo pitanje. Logo bi trebalo da bude bridak i inovativan, izvanredan, jedinstven i iznenađujući. Sa tim kao polaznom tačkom gotovo sve je dozvoljeno. Ne postoje određena pravila. Da bi bio savršen on mora da na najbolji mogući način komunicira stvari koje želite da kažete. Nažalost, to je uvek i najteži deo“ – Til Videk, Hello Me

 

 1. Sve je dozvoljeno…

   

„Prihvaćena mudrost veli da je savršen logo kvadratan ili blago pravougaon, i da funkcioniše u crno-beloj verziji. Mislim da su pravila sada srušena i da je sve dozvoljeno. TV kompanije su još osamdesetih shvatile da logotipi ne moraju da budu statični: Channel 4 logo se bukvalno razneo na komadiće u svom prvom pojavljivanju“ – Majkl Džonson, kreativni direktor, johnson banks

 

 1. … pravila moraju da se nauče

„Dok sam studirao ranih osamdesetih, pozvao sam velikog Sol Basa jednog dana i zamolio ga da me primi kada bude mogao. Ljubazno je pristao i uskoro sam ga bombardovao pitanjima o tajnama dizajna, pokušavajući da otkrijem koje je magične formule koristio tokom stvaranja svojih velikih dela. U jednom trenutku me blago prekinuo i rekao „Bile, ne postoje tajne. Samo moraš da naučiš kako se to radi“. To je i moj stav o logo dizajnu. Ne postoje tajne i trikovi, potrebno je samo naučiti kako se to radi na pravi način“ – Bil Gardner, LogoLounge

Pin It

Comments are closed.