10 najboljih logotipa Olimpijskih igara, svih vremena

09 August 2016 | Ilustracije,logo dizajn | Tags: ,

Pošto je svet zahvatila groznica Olimpijade u Riju, osvrnućemo se na najbolje logotipe Olimpijskih igara.

Inspirisani drevnim turnirima održavanim u Grčkoj, od 8.veka pre nove ere, do 4 veka pre nove ere, kao i kasnije, pojavom modernih Olimpijskih igara, od kojih su prve održane 1894 godine i postale su najmasovnije sportsko takmičenje na svetu.

Iz sveta dizajna, one predstavljaju jedan od najvećih izazova za brendiranje. Kako oživeti duh sportskog takmičenja, kulturu domaćina, patriotizam takmičara i još mnogo elemenata.. sve je to trebalo pretočiti u jednostavan dizajn, simbol, koji će zauzimati štampani materijal, bilborde, ekrane mobilnih telefona. U nastavku teksta ćemo vam prikazati nekoliko logotipa, koji su uspešno ispunili zadatak.

 

1.Helsinki 1952

 

logo-dizajn-olimpijada-logo

 

Ovaj logotip je bio strogo tipografsko rešenje. Logotip Olimpijade u Helsinkiju je inspirisan zastavom Finske, dizajn je jednostavan, minimalan, koji uprkos svemu tome izgleda moderno i danas.

 

2.Mexico City 1968

 

logo-dizajn-olimpijada-logo1

 

1968 godine u Meksiku je pred dizajnere postavljen zadatak – napraviti sliku koja pokazuje da su Olimpijske igre u Meksiku, ali bez Meksikanca koji nosi sombrero i spava pod kaktusom. Postignuto je i više od toga, stvarajući divan logotip, koji je i dan danas klasika. Proširenjem geometrije 5 olimpijskih prstena za generisanje broja 68, iskombinovano je nasleđe sa savremenošću, bez stereotipa.

 

3.Minhen 1972

 

logo-dizajn-olimpijada-logo2

 

 

Dok većina Olimpijskih logotipa sadrži nekorporativne elemente, koji simbolizuju patriotizam i ponos, ekonomski gigant Zapadna Nemačka je bila dovoljno samouverena da se prihvati drugačijeg pristupa. Geometrijski pristup je dizajniran drugačije, sa ciljem da niko ne pominje neku zemlju, već da postane simbol jedinstva, koja je postala bitna tema nakon ubistva 11 izraelskih olimpijaca. Ovim logotipom, koji predstavlja simbolizovano Sunce, pokazan je optimizam i poslata poruka koja je protiv deljenja po nacionalnosti i poreklu.

 

4. Moskva 1980

logo-dizajn-olimpijada-logo3

 

 

Ove Olimpijske igre su održane na vrhuncu hladnog rata i kao takve su bile velika stvar za SSSR, koji su želeli sebe da projektuju kao modernu naciju. Međutim, svet je tada bio oštro podeljen između komunizma i kapitalizma. Ovaj logotip prikazuje sovjetsku simboliku, sa petokrakom koja simbolizuje Kremlj i Olimpijskim prstenovima crvene boje koja važi za boju socijalizma. Ovaj logotip predstavlja klasik minimalističkog dizajna.

 

5.Los Anđeles 1984

 

logo-dizajn-olimpijada-logo4

 

 

Četiri godine nakon Rusije, Olimpijske igre su održane u Americi. Logotip koji je dizajnirao Robert Miles je patriotski poput ruskih prethodnika. Okružen nacionalnim bojama, ne postavlja se pitanje gde su održane Olimpijske igre. Osim toga zvezde na vrhu su podeljene i izdeljene na pruge, sa ehom koji simbolituje vrednosti američkog pokreta Amerike.

6. Nagano 1998

 

logo-dizajn-olimpijada-logo5

 

 

Većina logotipa za Olimpijadu su bila isuviše bukvalna, sa slikama sportista u dizajnu, i kao takvi deluju malo neuredno. Ovo je izuzetak. Domaćin zimskih Olimpijskih igara 1998 je japanski grad Nagano, objavio je svoj dizajn poznat kao snežni cvet. Sportisti čine svaku laticu, sa sivom senkom, ovaj logotip odiše žarom i energijom. Postavljen je balans izmešu savršenog i bukvalnog i to ovaj dizajn čini kvalitetnim.

 

7.Atina 2004

 

logo-dizajn-olimpijada-logo6

 

Godina 2004 je bila znamita za Olimpijske igre koje su prvi put vraćene u svoju postojbinu. I ponosna nacija je predstavila dizajn logotipa za događaj koji nije mogao biti više grčki. Ovaj prepoznatljiv dizajn gde je na centru maslinov venac, koji se davao pobednicima drevne olimpijade, u grčkim nacionalnim bojama. Akvarel oko venca simbolizuje mora kojima je ova zemlja okružena i po kojima je poznata.

8.Peking 2008

 

logo-dizajn-olimpijada-logo7

 

 

Kina je 2008 godine demontrirala ekonomsku moć i stabilnost, a ovaj logotip je pun nacionalnog ponosa. Prikazuje tradicionalni kineski pečat, u boji zastave zemlje, grb ima dinamičku figuru, koja je stilizovana verzija reči “Jing”, što znači kapital. Podseća na trkača koji prolazi kroz cilj, kriva brojka ukazuje na tradicionalnog kineskog zmaja, dok otvorene ruke simbolizuju poziv Kine svetu da učestvuju u njihovoj kulturi.

9.Soči 2014

logo-dizajn-olimpijada-logo8

Dizaajn za Olimpijske igre u Sočiju je unikatan iz mnogo razloga. Za razliku od većine logotipa (osim onog iz Meksika i iz Londona), ovaj logotip ne sadrži crtane elemente. Radikalna jednostavnost, zatim dodavanjem .ru simbola koji označava da je Soči u Rusiji, znači da kada je logotip prikazan na najmanjim ekranima, poput onih na mobilnim uređajima i dalje sadrži visok nivo integriteta u dizajnu.

 

10. Rio 2016

logo-dizajn-olimpijada-logo9

 

Olimpijske igre u Riju su tek počele, a njen logotip je već ušao u društvo velikana. Elegantna jednostavnost, prenosi mnoštvo tema. Ljudi se poistovećuju sa globalnim jedinstvom, bojama sunca, mora, šume, koji predstavljaju okolinu Rija, čuvenu planinu Sugarloaf. Logotip je delo brazilske agencije Tatil.

Pin It

Comments are closed.